Μια ομάδα πολύχρωμων πεταλούδων εντοπίστηκε να πλησιάζει… απειλητικά το κεφάλι μερικών χελωνών και να προσπαθεί να… τους πιει τα δάκρυα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail οι πορτοκαλί πεταλούδες Julia και οι κίτρινες Sulphur χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά που περιέχεται στα δάκρυα των συγκεκριμένων ερπετών για να ζήσουν.

Μέσα στα τροπικά δάση του Αμαζονίου δεν υπάρχει άλλη, εύκολα προσβάσιμη πηγή νατρίου με αποτέλεσμα οι πεταλούδες να καταφεύγουν σε αυτή τη λύση: να πίνουν τα πλούσια σε αλάτι δάκρυα από τις χελώνες.

Ο φωτογράφος Jeff Cremer και ο βιολόγος Phil Torres κατάφεραν να απαθανατίσουν τη στιγμή στην περιοχή Tambopata του Περού, λέγοντας ότι ποτέ δεν είχαν δει τόσες πολλές πεταλούδες να συγκεντρώνονται πάνω από μια χελώνα.

«Μας φάνηκε πολύ αστείο. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μία ή δύο πεταλούδες επάνω σε μία χελώνα, όμως αυτή τη φορά είχε μαζευτεί ένα μεγάλο τσούρμο» είπε ο Cremer.

Οι χελώνες γλυκού νερού terrapins είχαν βγει στη στεριά για να απολαύσουν τις ακτίνες του ήλιου και να μαζέψουν ζέστη και ενέργεια, όταν περιτριγυρίστηκαν από τις πεταλούδες.

«Όσο απομακρύνεται κανείς από τον Ατλαντικό, τόσο λιγοστεύουν οι πηγές που μπορεί κανείς να βρει αλάτι. Έτσι παρατηρούνται τέτοια περίεργα φαινόμενα στις χελώνες και τα καιμάν» είπε από την πλευρά του ο Torres.

«Οι χελώνες δεν φαίνεται να ενοχλούνται τόσο από τις πεταλούδες και περιμένουν υπομονετικά να… τους πιουν τα δάκρυα, όμως δεν είναι το ίδιο άνετες όταν τις πλησιάζουν μέλισσες. Τότε κουνάνε το κεφάλι τους και προσπαθούν να διώξουν τις μέλισσες» πρόσθεσε.

Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος και για τα δύο είδη, με τις πεταλούδες να καθαρίζουν για παράδειγμα τα μάτια από τις χελώνες. «Οι πεταλούδες οφελούνται και απλά οι χελώνες δεν επηρεάζονται καθόλου.

Οι πεταλούδες κάνουν τα πάντα για να βρουν λίγο αλάτι σε αυτά τα περιβάλλοντα. Μπορεί να έρθουν στο ιδρωμένο σας μπλουζάκι, ή αν ξαπλώσετε με τα μάτια σας ανοιχτά… να δεχτείτε κι εσείς μια… επίσκεψη» κατέληξε.