Ένα νέο είδος του γιγάντιου ψαριού Αραπάιμα (arapaima) ανακάλυψαν στη Βραζιλία ερευνητές του κρατικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Το Αραπάιμα είναι ένα γιγάντιο ψάρι γλυκού νερού που ζει στον ποταμό Αμαζόνιο στη Βραζιλία.

«Για 160 χρόνια όλοι νόμιζαν πως υπήρχε μόνο ένα είδος του ψαριού Αραπάιμα. Τώρα ωστόσο ξέρουμε πως υπάρχουν διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων μερικών που δεν είχαν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Donald Stewart, επικεφαλής της μελέτης.

Το Αραπάιμα είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά αλιεύματα στον Αμαζόνιο.

Μέχρι τα μέσα του 1800 είχαν αναγνωριστεί τέσσερα είδη του ψαριού, ωστόσο το 1868 ο Δρ. Albert Günther από το Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κατέταξε σε μελέτη του και τα τέσσερα είδη σε ένα, το Αραπάιμα γίγας (Αrapaima gigas).

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελέτησαν την επιστημονική βιβλιογραφία και τα αρχικά δείγματα των ψαριών που είχαν διατηρηθεί στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού και διαπίστωσαν ότι τελικά τα τέσσερα είδη που είχαν περιγραφεί στα μέσα του 1800 ήταν ξεχωριστά και λανθασμένα κατατάχθηκαν ως ένα.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα ανακάλυψη στη Βραζιλία ανεβάζει τα είδη του ψαριού σε πέντε.

Το νέο είδος ανακαλύφθηκε το 2001, ονομάστηκε A. Leptosome και φέρει πολλά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων και το χρώμα, που το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα είδη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η σωστή κατάταξη των ειδών του γιγάντιου ψαριού Αραπάιμα είναι πολύ σημαντική για την επιβίωσή του και για την οικολογία του Αμαζονίου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Copeia.


Φωτογραφία του νέου είδους που ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία.

Πηγή: econews.gr