Έμφυτη ικανότητα αντίληψης των ανθρώπινων χειρονομιών φαίνεται πως διαθέτουν οι ελέφαντες, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Σε σειρά πειραμάτων η ερευνήτρια Ann Smet, από το Πανεπιστήμιο St Andrews, έβαλε αφρικανικούς ελέφαντες να επιλέξουν μεταξύ δύο ίδιων δοχείων και μετά έδειξε αυτό που περιείχε μια κρυμμένη λιχουδιά,

Από την πρώτη φορά οι ελέφαντες επέλεξαν το «σωστό» δοχείο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology.

Οι επιστήμονες, όπως εξηγεί το BB, δούλεψαν με ελέφαντες που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας στη Ζιμπάμπουε.

Ο καθηγητής Richard Byrne, που συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε πως οι ελέφαντες που συμμετείχαν στο πείραμα είχαν εκπαιδευτεί να δέχονται αναβάτες. «Χρησιμοποιούσαν οι εκπαιδευτές μόνο φωνητικές εντολές, καθόλου χειρονομίες», εξήγησε, «η ιδέα είναι πως ο εκπαιδευτής μπορεί να περπατά πίσω από τον ελέφαντα και απλά να του δίνει εντολές με τα λόγια».

Ωστόσο οι ελέφαντες έδειχναν να «πιάνουν» αμέσως το νόημα των νευμάτων.

Η Smet πρόσθεσε πως είχε εντυπωσιαστεί από την, όπως φαινόταν, έμφυτη αντίληψη που έδειχναν τα ζώα για τις χειρονομίες και τα νεύματα.

«Φυσικά ελπίζαμε να μπορούσαν να μάθουν τις ανθρώπινες χειρονομίες αλλά ήταν μεγάλη έκπληξη που έδειχναν να μην χρειάζεται να μάθουν τίποτα. Έδειχναν η κατανόηση να είναι φυσική ικανότητά τους και γνωστικά μοιάζουν πιο πολύ με τον άνθρωπο από όσο νομίζαμε», τόνισε.