Αύριο υποδεχόμαστε το φθινόπωρο!

Φθινοπωρινή ισημερία, με παράσταση τη γιορτάζει το Πλανητάριο


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
6:58
21/09/2013
Αύριο υποδεχόμαστε το φθινόπωρο!
1
loading

Επισήμως υποδεχόμαστε αύριο Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το φθινόπωρο, αφού λίγο πριν τα μεσάνυχτα θα λάβει χώρα η φετινή φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίστοιχα, στο νότιο ημισφαίριο θα εγκαινιασθεί η άνοιξη με την εαρινή ισημερία.

Αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι κατά τη φθινοπωρινή ισημερία η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι ίση, στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στις περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον Ισημερινό η «ίση μέρα - ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά την ημερομηνία της «ισημερίας».

Έτσι, στην Αθήνα, που βρίσκεται περίπου 38 μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η πραγματική «ίση ημέρα - ίση νύχτα» θα συμβεί στις 26 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε, σταδιακά οι νύχτες (Ήλιος κάτω από τον ορίζοντα) θα αρχίσουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες (Ήλιος πάνω από τον ορίζοντα), έως το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου φέτος, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.

Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου θα εορτάσει τη φθινοπωρινή ισημερία με την παράσταση θόλου «Lichtmond: Το Φωτεινό Σύμπαν», η οποία θα προβληθεί μόνο το βράδυ του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια της παράστασης είναι 51 λεπτά και προτείνεται για ενήλικες και παιδιά γυμνασίου και άνω.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18.30, 20.00 και 21.00). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 17.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Δημητρης

    Φθινόπωρο. Κατ' εμέ η ωραιότερη εποχή του χρόνου.Η χαρά του φωτογράφου. Αυτή η εναλλαγή των χρωμάτων στην φύση από μέρα σε μέρα είναι κάτι το φανταστικό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει