Περισσότεροι από 150 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαχρονική αξία του νερού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες».

Σε μια βροχερή Θεσσαλονίκη που εναρμονίστηκε πλήρως με το θέμα της εκδήλωσης, οι μαθητές πραγματοποίησαν ένα νοητό ταξίδι στην ιδιωτική και δημόσια χρήση του νερού και τις κοινωνικές διαστάσεις του κατά την Αρχαιότητα. Ξεναγήθηκαν σε εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου που σχετίζονται με την έννοια του νερού.

Από τα εκθέματα οι νεαροί συμμετέχοντες ξεχώρισαν δύο περιρραντήρια του 4ου και του 3ου αι. π.Χ., από την αρχαία Λητή, στα οποία οι πιστοί έβρεχαν τα χέρια τους πριν εισέλθουν στο χώρο του μυστηρίου, αλλά και δύο κρηναία αγάλματα της ελληνιστικής εποχής, που συνδυάζουν την Τέχνη και τη λειτουργικότητα. Στόχος του προγράμματος ήταν να υπογραμμίσει τους πολλαπλούς δεσμούς ανάμεσα στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν αύριο με ομιλίες, ξεναγήσεις και εργαστήρια ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Επίσης, το Σάββατο και την Κυριακή οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν με τη βοήθεια ενημερωτικού φυλλαδίου τα επιλεγμένα εκθέματα, που σχετίζονται με το νερό.