Υποτίμηση των διαστάσεων της καταστροφής μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ΒΡ καταλογίζει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έκθεση ομάδας επιστημόνων που κατατέθηκε στην κυβερνητική επιτροπή έρευνας National Oil Spill Commission.

Η επιτροπή καλείται έως το τέλος του Ιανουαρίου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την ποσότητα του πετρελαίου που διέρρεε στη θάλασσα μετά την έκρηξη στην εξέδρα που εκμεταλλευόταν η πετρελαϊκή εταιρεία BP στις 20 Απριλίου «έπληξαν την εμπιστοσύνη του κοινού για την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην πετρελαϊκή ρύπανση», τονίζει η έκθεση.

Λίγο μετά την έκρηξη στην εξέδρα τον Απρίλιο, η αμερικανική ακτοφυλακή διατύπωσε την εκτίμηση ότι 1.000 βαρέλια πετρελαίου διέρρεαν καθημερινά στη θάλασσα, εκτίμησε που όπως όλα δείχνουν προέρχεται από τους αριθμούς που έδινε η ίδια η ΒΡ.

Τον Αύγουστο ο υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου ανακοίνωσε ότι στην πραγματικότητα 62.000 βαρέλια διέρρεαν καθημερινά στη θάλασσα πριν από την τοποθέτηση της βαλβίδας, τον Ιούλιο, που μείωσε την ποσότητα στα 53.000 βαρέλια.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα στη δημοσίευση της έκθεσης υποστηρίζοντας ότι είχε εξαρχής ειπωθεί η διαρροή είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτήν που είχε ανακοινωθεί.