Την «ένοχη» πλευρά της υψηλής οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας παραδέχθηκε ο υπουργός περιβάλλοντος της χώρας, όταν ανέφερε ότι αν δεν αυξάνονταν τραγικά οι εκπομπές CO2, που έχουν καταστήσει την Ινδία, πλέον, την τρίτη χώρα στον πλανήτη με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, τότε το οικονομικό θαύμα της ασιατικής χώρας θα ήταν αδύνατο.

Οι παρατηρήσεις του Jairam Ramesh γίνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των σχεδόν 200 κυβερνήσεων που συναντώνται στην Κίνα, στο λιμάνι Tianjin. Οι συνομιλίες του ΟΗΕ επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το τι θα πρέπει να ακολουθήσει στην παρούσα φάση το Πρωτόκολλο του Κιότο, το κλειδί της συνθήκης για την κλιματική αλλαγή, η οποία λήγει το 2012.

Στην Ινδία οι κατά κεφαλή εκπομπές εξακολουθούν να είναι σε χαμηλά επίπεδα αλλά η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται ραγδαία καθώς η μεσαία τάξη αγοράζει περισσότερα αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και καλύτερα σπίτια. Μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που είναι οι κύριες πηγές του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη. Ο κ. Ramesh τόνισε ότι η βιασύνη της Ινδίας για τον εύκολο πλουτισμό δεν θα μπορούσε παρά να αποβεί σε βάρος του περιβάλλοντος.

πηγή: greenbusiness.gr