Μια σπάνια τορπίλη-αντίκα που εκτοξεύτηκε πριν από περίπου 120 χρόνια ανακάλυψε στο βυθό του ωκεανού ένα δελφίνι. Αυτό που εντυπωσιάζει, ωστόσο, είναι ότι το συγκεκριμένο πανέξυπνο θηλαστικό δούλευε για το αμερικανικό ναυτικό. Οι ΗΠΑ δηλαδή διαθέτουν σύστημα εκπαίδευσης δελφινιών για να βρίσκουν εκρηκτικά στη θάλασσα.

Σημειώνεται πως εκτός από δελφίνια, το ναυτικό «προσλαμβάνει» και θαλάσσιους ελέφαντες οι οποίοι ψάχνουν και στα ναυάγια.

Έτσι, το ρινοδέλφινο, Ten, βρήκε ένα χάλκινο αντικείμενο, το οποίο είναι γνωστό ως τορπίλη Howell σε μια εκπαιδευτική αποστολή στις ακτές της Καλιφόρνια.

Πάντως, είναι αρκετά σπάνιο να βρεθεί οπλισμός του 19ου αιώνα στις θάλασσες, πόσω μάλλον η συγκεκριμένη τορπίλη που έχει να βρεθεί στους ωκεανούς από το 1895.

«Δεν έχουμε βρει ποτέ κάτι παρόμοιο» δήλωσε στους Los Angeles Times ο Mike Rothe, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος με τα δελφίνια.

Η τορπίλη Howell, μήκους 3.3 μέτρων, θεωρούταν στην εποχή της ένα καινοτόμο αριστούργημα και το πιο εξελιγμένο κομμάτι του εξοπλισμού του Αμερικάνικου Ναυτικού. Κι όμως, το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν βρέθηκε από κάποιο υπολογιστικό σύστημα αλλά από ένα εκπαιδευμένο θηλαστικό.

Μάλιστα, το Ναυτικό των ΗΠΑ στρέφεται όλο και περισσότερο στην επιλογή των δελφινιών σχετικά με την έρευνα του βυθού. Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται περίπου 80 ρινοδέλφινα και 50 θαλάσσιοι ελέφαντες στο Point Loma για εντοπισμό ναρκών και προστασία κολυμβητών.

Ακόμη, κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, δελφίνια χρησιμοποιήθηκαν στον Περσικό Κόλπο για εξουδετέρωση ναρκών.
Οι ειδικοί λένε πως τα συγκεκριμένα ζώα είναι πιο γρήγορα και εντοπίζουν αντικείμενα στο βυθό με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε τεχνολογικό μέσο.

Τα δελφίνια διαθέτουν από τη φύση τους το πιο εξελιγμένο ραντάρ που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι εκπαιδευτές πετούν αντικείμενα διαφορετικού μεγέθους και σχήματος σε περιοχές με μικρή ορατότητα. Αν τα δελφίνια βρουν κάτι, ανεβαίνουν στην επιφάνεια και ακουμπούν το ράμφος τους στο μπροστινό μέρος του πλοίου, ενώ αν δεν εντοπίσουν κάτι τοποθετούν το ράμφος τους στην πλώρη.

Έτσι και ο Ten μαζί με τον συνάδελφό του Spetz ακούμπησαν τα ράμφη τους στην πλώρη, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εντοπίσουν τη σπάνια τορπίλη.