Το έχουμε δει τόσες και τόσες φορές στο Χόλιγουντ, μια σταγόνα αίμα στη θάλασσα φτάνει και περισσεύει για να προσελκύσει καρχαρίες από χιλιόμετρα μακριά.

Είναι όμως αλήθεια; Αυτό έψαξε να βρει ο YouTuber, Mark Rober, μόνο που δεν βούτηξε στις ελεγχόμενες συνθήκες ενός ενυδρείου, αλλά καταμεσής του ωκεανού στις Μπαχάμες, ένα σημείο όπου αφθονούν οι κορυφαίοι θηρευτές του νερού.

Αρχικά, ερεύνησαν αν οι καρχαρίες προτιμούν την οσμή του αίματος από άλλες μυρωδιές, καλύπτοντας σανίδες του σερφ με ιχθυέλαιο, αίμα από αγελάδα, θαλασσινό νερό και ούρα. Οι καρχαρίες δεν εντυπωσιάστηκαν από το αίμα, τα ούρα και το θαλασσινό νερό, έδειξαν όμως μια ήπια προτίμηση στο ιχθυέλαιο.

Τώρα ήταν σειρά για το κατεξοχήν κομμάτι του πειράματος, το ανθρώπινο αίμα. Τρεις σανίδες του σερφ επιστρατεύτηκαν, η πρώτη απελευθέρωνε μία σταγόνα αίματος το λεπτό, η δεύτερη μία σταγόνα ανά 4 δευτερόλεπτα και η τρίτη τίποτα.

Η έρευνα έδειξε ξανά πως οι καρχαρίες δεν εντυπωσιάστηκαν από καμία σανίδα. «Νομίζω πως είναι ασφαλές να πούμε πως αν κανένας καρχαρίας δεν ήρθε να τσεκάρει 15 σταγόνες ανθρώπινου αίματος το λεπτό καταμεσής νερών γεμάτων με καρχαρίες, τότε πιθανότατα θα είσαι εντάξει με μια μικρή γρατσουνιά στη θάλασσα», κατέληξε το πείραμα διά στόματος Rober.