Ρωσία: Οι όρκες και οι φάλαινες που απελευθερώθηκαν είναι καλά

Έχουν ήδη διανύσει απόσταση 140 χιλιομέτρων


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1:14
29/06/2019
Ρωσία: Οι όρκες και οι φάλαινες που απελευθερώθηκαν είναι καλά
loading

Οι όρκες και οι φάλαινες που απελευθερώθηκαν προχθές από την αποκαλούμενη από τους οικολόγους, «φυλακή των κητών», ένα υποτυπώδες καταφύγιο στη Ρωσία, στην περιοχή Πριμόριε, όπου κρατούνταν αιχμάλωτες, νοιώθουν καλά και μάλιστα έχουν διανύσει και αρκετά μεγάλη απόσταση. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού οργανισμού Αλιείας, Ιλιά Σεστακόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι όρκες έχουν ήδη απομακρυνθεί σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από το σημείο στο οποίο αφέθηκαν ελεύθερες. Οι φάλαινες μπελούγκα έχουν επίσης απομακρυνθεί από το σημείο στο οποίο αφέθηκαν ελεύθερες και προς το παρόν συμπεριφέρονται φυσιολογικά, δηλαδή κινούνται και μετακινούνται μεταξύ διαφόρων σημείων», ανέφερε ο Σεστακόφ. «Πριν αφεθούν ελεύθερες στα πτερύγια τους τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί», προσέθεσε.

Σχολιάζοντας την άποψη διαφόρων οικολογικών οργανώσεων ότι τα θαλάσσια θηλαστικά θα έπρεπε να μεταφερθούν στο σημείο απελευθέρωσής τους, μέσω θαλάσσης και όχι με κοντέινερ-πισίνες σε φορτηγά, ο Σεστακόφ επισήμανε ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί με τίποτα. «Λένε ότι έπρεπε να μεταφερθούν δια θαλάσσης. Δεν γνωρίζουν όμως, ότι τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά δεν πρέπει να μεταφέρονται δια θαλάσσης, επειδή σε περίπτωση καταιγίδας μπορούν να πεθάνουν ή να πνιγούν από το νερό. Για τον λόγο αυτό πρέπει κανείς να διακρίνει εκείνους τους ειδικούς που ασχολούνται πραγματικά με αυτά τα ζητήματα από εκείνους που δίνουν συμβουλές από το γραφείο τους».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου αλιείας και ωκεανογραφίας θα δώσουν περισσότερες πιο αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των θαλάσσιων θηλαστικών, την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία θα παρουσιάσουν και όλα τα βίντεο που έχουν καταγράψει την κινητικότητα των θαλάσσιων θηλαστικών.

Ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού οργανισμού Αλιείας Ιλιά Σεστακόφ ανέφερε ότι στην επιχείρηση απελευθέρωσης των θαλάσσιων θηλαστικών συμμετέχουν επιστήμονες του εν λόγω Ινστιτούτου και επαγγελματίες φαλαινοθήρες.

«Δεν είναι σωστό να ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν επιτρέψαμε την πρόσβαση σε ειδικούς. Δεν επιτρέψαμε την πρόσβαση σε συμβουλάτορες. Αναλαμβάνοντας εμείς την ευθύνη, φέρουμε την ευθύνη και για το αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα. Το να επιτρέψουμε την πρόσβαση σε όλους όσοι το επιθυμούν είναι κάτι που θα ήταν επιβλαβές και για τα ίδια τα θαλάσσια θηλαστικά. Πιο αναλυτική ενημέρωση θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει