Η παράνομη υλοτομία στην Κρήτη παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο στόχαστρο ασυνείδητων μπαίνουν ακόμη και δάση σε προστατευμένες περιοχές, που… θυσιάζονται για να γίνουν καυσόξυλα. Μάλιστα, στο στόχαστρο μπαίνουν μέχρι και υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που αποτελούν τμήματα της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Χθες πραγματοποιήθηκε εκτάκτως ευρεία σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μπει ανάχωμα στο φαινόμενο.

Στη σύσκεψη δεσμεύτηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην ύπαιθρο για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας με την δημιουργία και μεικτών συνεργείων από διαφορετικές υπηρεσίες.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα δασικά δέντρα που εξαφανίζονται με την κοπή και τη χρήση τους ως καυσόξυλα αλλά και για τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που αποτελούν τμήματα της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Θεωρούν ότι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όλων των φορέων και καλούν τους πολίτες να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας. Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες για συστηματική παράνομη υλοτόμηση της άγριας χλωρίδας, σε προστατευμένες δασικές περιοχές, αλλά και σε καλλιεργήσιμα εδάφη, πληθαίνουν.

Πηγή: prismanews.gr