Η έκκληση που απηύθυνε η γνωστή στάρ και ακτιβίστρια Πάμελα Άντερσον προς τη ρωσική κυβέρνηση, ζητώντας της να μεριμνήσει για την τύχη των εκατό και πλέον φαλαινών που βρίσκονται σε μια αυτοσχέδια φυλακή στην περιοχή Πριμόριε, εισακούσθηκε από τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας.

Ο βουλευτής Βασίλι Βλάσοφ, του Φιελελυθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας δήλωσε στο Ria Novosti ότι εμπειρογνώμονες και βουλευτές της Κρατικής Δούμας είναι έτοιμοι να ακούσουν την άποψη της Άντερσον για το ζήτημα αυτό.

Ο Ρώσος βουλευτής δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να στείλει σχετική επιστολή για το ζήτημα αυτό στο ρωσικό υπουργείο Φυσικών Πόρων και Οικολογίας.

Η γνωστή στάρ και ακτιβίστρια του Διεθνούς Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Ζωών IFAW, είχε απευθυνθεί στην ρωσική κυβέρνηση ζητώντας να μεριμνήσει ώστε αφεθούν ελεύθερες οι 100 όρκες και φάλαινες μπελούγκα στον κόλπο Σρέντναγια στο Βλαντιβοστόκ.

Η οργάνωση Greenpeace είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι βρίσκεται στα σκαριά μια παράνομη πώληση από την Ρωσία στην Κίνα 13 φαλαινών, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πουληθεί 15 από αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονταν ότι 11 από 13 όρκες ήταν αιχμάλωτες σε μια αυτοσχέδια φυλακή, στον κόλπο Σρέντναγια της Ναχότκα, την οποία οι οικολόγοι ονόμασαν «φυλακή των κητών», οι οποίες υπέφεραν από το κρύο, το χιόνι και τον πάγο.

Η αρμόδια για την προστασία της φύσης εισαγγελία του Βλαδιβοστόκ είχε ανακοινώσει από την πλευρά της ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις εκ μέρους του οργανισμού αλιείας Rosribolovstvo και εταιρειών, οι οποίες είχαν ψαρέψει τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά. Οι ανακριτικές αρχές άσκησαν διώξεις για παράνομη αλίευση θαλασσίων θηλαστικών και βάναυση αντιμετώπιση των θηλαστικών. Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, 11 όρκες ήταν νεογέννητες, 90 φάλαινες μπελούγκες δεν είχαν φθάσει στην εφηβική ηλικία, ενώ 13 από αυτές ήταν μικρότερες του ενός έτους. Το δικαστήριο αρχικά αποφάσισε την λήψη περιοριστικών μέτρων, ώστε να μην μπορούν να απομακρύνουν τα θαλάσσια θηλαστικά από τον κόλπο, αλλά αργότερα τα μέτρα αυτά ήρθησαν. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι μια όρκα και τρεις φάλαινες μπελούγκες χάθηκαν. Στις 31 Ιανουαρίου το δικαστήριο της πόλης Γιουζνο –Σαχαλίνσκ, έκανε δεκτή την αγωγή που κατέθεσαν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις της Σαχαλίνης κατά του υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας και των κρατικών οργανισμών που είναι αρμόδιοι για την αλιεία και την εποπτεία των φυσικών πόρων Rosribolovstvo και Rosprirodnadzor, για τις όρκες και φάλαινες μπελούγκες που κρατούνται στον κόλπο Σρεντναγια. Την ίδια ακριβώς ημέρα δόθηκε εντολή για διενέργεια δικαστικής έρευνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην Γενική εισαγγελία της ρωσικής Ομοσπονδίας να ελέγξει κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία που αφορά την αλίευση και την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι αιχμαλωτισμένα στον κόλπο Σρέντναγια. Επίσης έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να μελετήσει το ζήτημα των απαιτούμενων προϋποθέσεων που αφορούν την συντήρηση των θαλάσσιων θηλαστικών που έχουν αλιευθεί. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η κατάσταση με την «φυλακή των κητών», που βρίσκεται κοντά στην Ναχότκα πρέπει αρχικά να διερευνηθεί από νομικής απόψεως και χωρίς καθυστερήσεις, επειδή η κατάσταση αυτή έχει καθυστερήσει υπερβολικά και τα θηλαστικά που βρίσκονται εκεί υποφέρουν.