Όλοι γνωρίζουμε πως οι μέλισσες παράγουν μέλι, το οποίο έχει χρώμα μελί, σωστά;

Ολότελα λάθος! Βλέπετε οι μέλισσες μπορούν να αποδώσουν μέλι διαφόρων χρωμάτων, σύμφωνα με τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες.

Κάτι που αποκαλύφθηκε από μια περίεργη ιστορία του 2012, που κάλυψε δημοσιογραφικά το BBC.

Ήταν στη βορειοανατολική Γαλλία που κάποιοι μελισσοκόμοι παρατήρησαν θορυβημένοι πως οι μέλισσές τους απέδιδαν «αφύσικους τόνους πράσινου και μπλε» μελιού. Μερικές έρευνες αργότερα, αποδείχτηκε πως κοντά στη Ριμποβιλέ της Αλσατίας, όπου παρατηρήθηκε το ανεξήγητο φαινόμενο, υπήρχε ένα εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου που διαχειριζόταν τα απόβλητα από μια μονάδα παραγωγής της Mars που έβγαζε τα γνωστά μας πολύχρωμα M&Ms.

Οι μέλισσες τρέφονταν με τα ζαχαρώδη απόβλητα των M&Ms, γι’ αυτό και απέδιδαν το πολύχρωμο μέλι. Η εκπρόσωπος της ένωσης των βρετανών μελισσοκόμων Gill Maclean δήλωσε κατόπιν πως το φαινόμενο είναι μεν σπάνιο, αλλά κατά κανέναν τρόπο μοναδικό: «Οι μέλισσες είναι αρκετά έξυπνες για να ξέρουν πού είναι οι καλύτερες πηγές ζάχαρης, αν δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του εργοστασίου της Agrivalor, Philippe Meinrad, απολογήθηκε κατόπιν για την αναποδιά μέσω του πρακτορείου Reuters: «Ανακαλύψαμε το πρόβλημα ταυτοχρόνως με τους μελισσοκόμους. Και εφαρμόσαμε αμέσως ένα μέτρο για να το αποτρέψουμε».

Τι απέγινε όμως το πράσινο και το μπλε μέλι; Όπως δήλωσαν οι τοπικοί μελισσοκόμοι στην εφημερίδα «Le Monde», δεν μπόρεσαν να το πουλήσουν πουθενά…