Οι διαδικτυακές πωλήσεις αλλά και επιστροφές αυξάνονται. Συχνά τα επιστρεφόμενα εμπορεύματα δεν μπορούν να μεταπωληθούν και καταστρέφονται. Τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον;

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έχει συλλέξει στη Γερμανία 145.000 υπογραφές κατά των επιστροφών εμπορευμάτων που γίνονται διαδικτυακά. Το σχετικό έγγραφο έχει παραδώσει εν τω μεταξύ στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ. Η Greenpeace ζητά την απαγόρευση καταστροφής φρέσκων εμπορευμάτων και προϊόντων που μπορούν ακόμη να καταναλωθούν. Αυτή η πρακτική φαίνεται πως σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, αποδίδει καρπούς. Η γαλλική κυβέρνηση μάλιστα σκέφτεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που δεν θα περιορίζονται μόνο στην καταστροφή τροφίμων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά θα εκτείνεται και στην κλωστοϋφαντουργία και άλλους τομείς.

Είναι βέβαιο πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutsche welle,  ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ψωνίζουν διαδικτυακά όχι μόνο ρούχα αλλά και ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα και τρόφιμα. Παράλληλα όμως αυξάνεται και το ποσοστό των επιστροφών. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Bitkom το 2016 μια στις δέκα αγορές επιστρέφονταν. Το 2018 ήταν μια στις οχτώ αγορές. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι επιστρέφονται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια πακέτα.

Η Amazon σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τα προϊόντα που επιστρέφονται από πελάτες επιστρέφονται στους εμπόρους και στις περισσότερες περιπτώσεις επαναπωλούνται». Επίσης τα προϊόντα που δεν έχουν σχεδόν καθόλου χρησιμοποιηθεί προσφέρονται σε πολύ μειωμένες τιμές. Όσον αφορά τα τρόφιμα, η Amazon δηλώνει πως αυτά που δεν χρησιμοποιούνται τα προωθεί σε διάφορα κοινωνικά παντοπωλεία.

Σκάνδαλο η καταστροφή εμπορευμάτων

Η Greenpeace όμως έχει διαφορετική άποψη, όπως δηλώνει η Βιόλα Βολγκεμούτ, η οποία ηγείται της εκστρατείας κατά της καταστροφής εμπορευμάτων. «Εάν η αποθήκευση των προϊόντων είναι ακριβή για τους εμπόρους στην Amazon, μπορούν είτε να επιστρέψουν τα εμπορεύματα είτε να τα καταστρέψουν. Η επιστροφή είναι πολύ ακριβή και μετά θα πρέπει να βρεθεί νέος χώρος αποθήκευσης. Η Amazon προσφέρει στους εμπόρους καταστροφή των εμπορευμάτων σε πολύ χαμηλές τιμές και με αυτό τον τρόπο ωθεί και στην καταστροφή ολοκαίνουργιων προϊόντων».

Μια τακτική που υιοθετείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι εταιρείες προσπαθούν να δίνουν όσο το δυνατόν πιο ακριβείς πληροφορίες για τα προϊόντα που πουλάνε έτσι ώστε να μειώνεται και το ποσοστό των επιστροφών. Με βίντεο αλλά και φωτογραφίες 360° επιχειρούν να περιγράψουν καλύτερα τα εμπορεύματα.

Για την Greenpeace πάντως το γεγονός και μόνο ότι είναι πιο επικερδές για μια εταιρεία να καταστρέψει ένα άθικτο προϊόν από το να μπει στον κόπο να διερευνήσει πως μπορεί να το πουλήσει καλύτερα, αποτελεί σκάνδαλο. «Αυτό σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλό. Αν δει κανείς ότι το ράψιμο ενός φορέματος στο Μπαγκλαντές κοστίζει δυο ευρώ και το 60% της τιμής είναι η διαφήμιση, τότε καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.”