Ερευνητικά σχέδια για καινοτόμες και αειφόρους θαλάσσιες δραστηριότητες προτίθεται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ποσό των 45 εκατ. ευρώ.

Η πρόσκληση υποβολής ερευνητικών προτάσεων θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο ωκεανός του αύριο 2011» και στο πλαίσιο αυτό αναμένονται προτάσεις για χρηματοδότηση σχεδίων που θα αξιοποιούν κατά τρόπο καινοτόμο και βιώσιμο το δυναμικό των θαλασσών και των ωκεανών. Τα ερευνητικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν, θα είναι μεγάλης εμβέλειας, πολυτομεακά και με τη συμμετοχή εταίρων από διάφορες χώρες.

Την πρωτοβουλία παρουσίασαν οι επίτροποι Έρευνας, Καινοτομίας & Επιστήμης Μ.Γκέγκεν-Κουίν και Θαλάσσιας Πολιτικής & Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της γήινης επιφάνειας, γι’ αυτό έχουν καίρια σημασία για τα οικοσυστήματα και την οικονομία, συνεπώς χρειάζονται «έξυπνες θάλασσες» που να συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη κατά τον 21ό αιώνα.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: δύο γενικής φύσης και δύο που αφορούν ειδικά τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 18 Ιανουαρίου 2011, ενώ τα σχέδια που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση, θα ανακοινωθούν μέχρι το φθινόπωρο του 2011.

Πρόκειται για τη δεύτερη πρωτοβουλία σχετικά με τις ερευνητικές θαλάσσιες δραστηριότητες, η οποία εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της ΕΕ.