Η ρύπανση στην Αρκτική από τη ναυσιπλοΐα και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το λιώσιμο των πάγων, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Εμπειρογνώμονες του UNEP επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι που θα προκύψουν στην Αρκτική από ρυπαντές όπως η αιθάλη ή ο «μαύρος άνθρακας» πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα.

Η αιθάλη σκουραίνει τον πάγο, με αποτέλεσμα να απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο και να επιταχύνεται το λιώσιμο.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν τις πιο καθαρές τεχνολογίες, όμως ο κίνδυνος ακόμα και περιορισμένης ρύπανσης στον Αρκτικό Ωκεανό, κοντά στους πάγους και με μικρή διασπορά των ρυπαντών από τους ανέμους, δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως.

Το μεγαλύτερο μέρος της αιθάλης καταλήγει στην Αρκτική από μακρινές αποστάσεις και προέρχεται από βιομηχανικές δραστηριότητες ή δασικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι φέτος οι πάγοι της Αρκτικής έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε ποτέ από το 1970, καθώς τον Αύγουστο συρρικνώθηκαν στα 4,1 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 4,3 εκατ. τετρ. χλμ το 2007.

Το λιώσιμο των πάγων οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη από ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως την καύση ορυκτών καυσίμων. Η ναυσιπλοΐα και οι γεωτρήσεις στην περιοχή αναμένεται να επιταχύνουν το λιώσιμο ακόμα περισσότερο.

Πηγή: econews.gr