Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνου Σούλη θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ελληνικό η άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης με την ονομασία «Nireas 2012».

H άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για το σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency- EMSA).

Το Λιμενικό Σώμα θα διαθέσει ένα ελικόπτερο, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, ένα πλωτό περιπολικό και δύο απορρυπαντικά σκάφη. Στην άσκηση θα συμμετέχει ένα παράκτιο δεξαμενόπλοιο και ένα ρυμουλκό σκάφος απορρύπανσης που έχουν ναυλωθεί από την EMSA.

Ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθανάσιος Χριστόπουλος, σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τονίζει ότι η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενεργοποιήσει του πολίτες και αναφέρει ότι ότι η συντονισμένη δράση και η αρμονική συνεργασία όλων είναι επιβεβλημένη.

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) σε συνεργασία με την εταιρεία καπνικών προϊόντων JT International (JTI), στο πλαίσιο των δράσεών της, καλεί τους ενήλικους καπνιστές που επισκέπτονται τις παραλίες να χρησιμοποιούν ατομικό σταχτοδοχείο αντί για την άμμο, ώστε να μη ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον. Σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για Καθαρές Παραλίες χωρίς αποτσίγαρα, η εταιρεία JTI προμηθεύει με ατομικά σταχτοδοχεία άμμου συλλόγους, καντίνες, beach bars, ξενοδοχεία και άλλα καταστήματα σε πολυσύχναστες παραλίες.

Φέτος η εκστρατεία θα υλοποιηθεί μέσω των ΟΤΑ και άλλων συνεργαζόμενων φορέων ανά την Ελλάδα, οι οποίοι προσκαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή και να αναλάβουν την προβολή της εκστρατείας σε τοπικό επίπεδο.