Την ανάγκη να διαδραματίσουν όλοι τον ρόλο τους, για τη διατήρηση του οικολογικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας μέσα σε πλανητικά όρια, υπογραμμίζει το θέμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που είναι «Πράσινη Οικονομία: Εσείς Συμμετέχετε;». Αυτό επισημαίνει ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, στο φετινό μήνυμά του και χαρακτηρίζει, ανεπαρκή, τη μέτρηση της ανάπτυξης και του πλούτου, μέσω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο γγ. του ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα, σε συστράτευση, για ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, επισημαίνοντας ότι, καθώς ο κόσμος προχωρά προς τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο+20), «η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για μια παραδειγματική στροφή προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο», αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια και μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, θυμίζει ο Μπαν Γκι Μουν. Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, μεγαλύτερη πίεση στις ήδη πολυπληθείς πόλεις- όπου, σήμερα, ζει ο μισός σχεδόν πληθυσμός- και στους φυσικούς πόρους, καθώς η ζήτηση για τρόφιμα, νερό και ενέργεια αυξάνονται. Σημαίνει επίσης, ότι περισσότεροι θα βρίσκονται σε αναζήτηση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, προσθέτει ο γγ. του ΟΗΕ.

«Συνολικά, 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι, σήμερα, άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Εκτιμάται ότι μισό ακόμα δισεκατομμύριο θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας, μέσα στην επόμενη δεκαετία» επισημαίνει ο Μπαν Γκι Μουν.

Υπογραμμίζει ότι η αειφορία συνεπάγεται την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους, μέσω της εξισορρόπησης των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων της ανάπτυξης. «Πρέπει να ανατρέψουμε τον μύθο ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ της οικονομικής και περιβαλλοντικής υγείας» τονίζει ο γγ. του ΟΗΕ και εκτιμά ότι «με έξυπνες πολιτικές και σωστές επενδύσεις, οι χώρες μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον τους, να μεγαλώσουν τις οικονομίες τους, να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και να επιταχύνουν την κοινωνική πρόοδο».

Για τον Μπαν Γκι Μουν, το Ρίο+20 είναι η ευκαιρία «να εμβαθύνουμε την παγκόσμια δέσμευση για την αειφόρο ανάπτυξη». «Στο Ρίο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η μέτρηση της ανάπτυξης και του πλούτου μέσω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι ανεπαρκής» λέει.

Επιπλέον, επιμένει ότι, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, «θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο κόσμος χρειάζεται ένα σύνολο στόχων αειφόρου ανάπτυξης, που θα βασιστεί στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Πρέπει να κάνουμε πρόοδο σε ορισμένα από τα δομικά στοιχεία της βιωσιμότητας- ενέργεια, νερό, τροφή, πόλεις, ωκεανοί, θέσεις εργασίας και χειραφέτηση των γυναικών».

Διαπιστώνει ότι η αειφορία κερδίζει εξέχουσα θέση στην ατζέντα της δημόσιας πολιτικής, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες και υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εργάζεται «για την κλιματική ουδετερότητα και τη βιώσιμη διαχείριση των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων μας».

Τονίζει ότι, στο Ρίο, «πρέπει να κινητοποιήσουμε συνεργασίες και πρέπει να θέσουμε τον κόσμο σε μια πιο βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης και εξέλιξης».

«Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πριν από αυτή την ιστορική διάσκεψη, καλώ τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και όλα τα μέλη της κοινωνίας να κάνουν τις συνολικές επιλογές που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον- το μέλλον που θέλουμε» καταλήγει, στο φετινό μήνυμά του, ο γγ. του ΟΗΕ.