Οι μπαμπουίνοι μπορούν να αναγνωρίσουν λέξεις με τέσσερα γράμματα στην οθόνη του υπολογιστή, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες.

Ειδικότερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πίθηκοι μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ των πραγματικών λέξεων και των λέξεων που δεν βγάζουν νόημα, χωρίς αυτό να σημαίνει σε αυτή τη φάση ότι διαβάζουν.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille, με επικεφαλής τους καθηγητές John Grainger και Dr Joel Fagot.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα μπαμπουίνων από τη Γουινέα, σε μια ειδική μονάδα στο πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι μπαμπουίνοι παρακολουθούσαν εθελοντικά μια οθόνη υπολογιστή, στην οποία παρουσιάζονταν λέξεις με τέσσερα γράμματα ή απλά γράμματα που δεν έβγαζαν νόημα.

Για να επιβραβευτούν οι μπαμπουίνοι έπρεπε να πατήσουν το σωστό κουμπί στον υπολογιστή ανάλογα με το αν η λέξη που έβλεπαν υπήρχε ή δεν υπήρχε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα αναγνώρισης λέξεων συνδέεται περισσότερο με την αναγνώριση αντικειμένων παρά με τις γλωσσικές ικανότητες.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Fagot οι μπαμπουίνοι είχαν εκπαιδευτεί και εξασκηθεί, συμπληρώνοντας τα τεστ μέχρι και 61.000 φορές.

«Οι μπαμπουίνοι είναι πολύ προσεχτικοί σε αυτό που κάνουν γιατί αποφασίζουν οι ίδιοι να συμμετάσχουν», τόνισε ο Δρ. Fagot.

Σημειώνεται ότι ένας μπαμπουίνος, ο Dan, αναγνώρισε σωστά μέχρι και 300 λέξεις. Στο επόμενο στάδιο της έρευνας οι επιστήμονες θα εκπαιδεύσουν τους μπαμπουίνους περισσότερο έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν τα πανέξυπνα αυτά ζώα θα μπορούσαν να διαβάζουν, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Πηγή: econews.gr