Απολιθώματα ενός αγνώστου, μέχρι σήμερα, δεινοσαύρου ανακαλύφθηκαν στη βορειοανατολική Κίνα.

Εκτιμάται ότι ο γιγάντιος σαρκοφάγος δεινόσαυρος, που διέθετε φτερά, έζησε πριν 125 εκατομμύρια χρόνια και ζύγιζε 1.400 κιλά.

Το νέο είδος ονομάστηκε Yutyrannus και οι παλαιοντολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για πρώιμο συγγενή του γνωστού Τυραννόσαυρου Ρεξ.

Ο «φτερωτός» δεινόσαυρος έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τους μεταγενέστερους δεινοσαύρους, όπως ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, όμως παρουσιάζει και μεγάλες διαφορές.

Για παράδειγμα διαθέτει τρία λειτουργικά δάχτυλα, ενώ ο Τ. Ρεξ είχε δυο, και άκρα όμοια με εκείνα των πρώιμων συγγενών των Τυραννοσαυροειδών.

Η σημαντικότερη ανακάλυψη ωστόσο είναι το εντυπωσιακό φτέρωμα του δεινοσαύρου Yutyrannus, που παρέχει αδιάψευστα στοιχεία για την ύπαρξη τεράστιων δεινοσαύρων με φτερά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα μακριά φτερά του δεινοσαύρου τον προστάτευαν από το κρύο, ωστόσο δεν αποκλείουν την πιθανότητα να χρησιμοποιούνταν για την προσέλκυση του άλλου φύλου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα πουλιά. Τα φτερά αποκλείεται πάντως να του επέτρεπαν να πετά.

Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος με φτερά που ήταν γνωστός ως σήμερα (Beipiaosaurus) είχε επίσης ανακαλυφθεί στην Κίνα το 1999. Το βάρος του ήταν 40 φορές μικρότερο σε σχέση με τον δεινόσαυρο Yutyrannus.

Πηγή: econews.gr