Επτά από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών, προειδοποιώντας ότι ο ευρωπαϊκός φόρος ρύπανσης απειλεί το εμπόριο και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, οι αεροπορικές εταιρείες -μεταξύ των οποίων η Airbus, η British Airways και η Virgin Atlantic- φοβούνται «αντίποινα» από τα κράτη που αντιδρούν στη φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από αεροπλάνα και δεν συμμορφώνονται με το Σύστημα εμπορίας Ρύπων.

«Το μέτρο απειλεί πάνω από χίλιες θέσεις εργασίας (στην Airbus) και άλλες χίλιες στην αλυσίδα προμηθειών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Thomas Enders.

Μάλιστα ο επικεφαλής του ομίλου EADS, στον οποίο ανήκει η Airbus, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα ανέστειλε την αγορά αεροπλάνων από Ευρωπαίους κατασκευαστές, εξαιτίας του φόρου άνθρακα.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν από τους πολιτικούς την εύρεση συμβιβαστικής λύσης, που θα μετριάσει τις ανησυχίες των τρίτων χωρών, προστατεύοντας παράλληλα την περιβαλλοντική ακεραιότητα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων».

Πηγή: econews.gr