Μια αναπάντεχη αλλά γόνιμη συνεργασία προέκυψε στους βάλτους της Νότιας Φλόριντα των ΗΠΑ: αυτή μεταξύ του αμερικανικού κροκόδειλου και ενός πυρηνικού εργοστασίου.

Το ερπετό αφαιρέθηκε από τη λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση, εν μέρει, χάρη στα 270 χιλιόμετρα τεχνητών καναλιών που δημιουργήθηκαν γύρω από την πυρηνική μονάδα Turkey Point, με σκοπό την τροφοδοσία του συστήματος ψύξης της.

Με αυτό τον τρόπο η διαχειρίστρια εταιρεία Florida Power and Light δημιούργησε ακούσια έναν ιδανικό βιότοπο για τους κροκόδειλους στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Φλόριντα και συνετέλεσε στον πενταπλασιασμό του πληθυσμού του είδους στην Πολιτεία.

«Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε το κανάλι αποδείχτηκε ιδανικός για τη διαβίωση των κροκοδείλων» λέει ο Τζον Ρούμπλικ, βιολόγος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αλιευμάτων και Άγριας Ζωής.

Έτσι αυτή τη στιγμή εκατοντάδες κροκόδειλοι μήκους που φτάνει τα 4,5 μέτρα και βάρους ενός τόνου περιδιαβαίνουν τα κανάλια και τον βαλτότοπο γύρω από την πυρηνική μονάδα.

Την παρακολούθησή τους έχουν αναλάβει βιολόγοι που έχει προσλάβει η διοίκηση της μονάδας.

Ο αμερικανικός κροκόδειλος συχνά συγχέεται με τον «ξαδελφό» του αλιγάτορα. Οι αλιγάτορες είναι μαύροι, έχουν πλατύ και στρογγυλό ρύγχος και συναντώνται στις νότιες Πολιτείες. Οι κροκόδειλοι έχουν γκρι χρώμα, έχουν στενό και κωνικό ρύγχος και είναι τόσο ευαίσθητοι στο κρύο που ο μοναδικός βιότοπός τους στις ΗΠΑ βρίσκεται στη νότια Φλόριντα.
Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στην Πολιτεία κατά τη δεκαετία του 1970 έθεσε σε κίνδυνο την επιβίωση του είδους, καθώς είχαν καταγραφεί μόνο 300 άτομα.

Πηγή: econews.gr