Τέταρτος καρχαρίας στα δίχτυα Ελλήνων ψαράδων μέσα σε ένα μήνα

Ο «σαπουνάς» βγήκε στα ανοιχτά της Ιθάκης


ΕΛΛΑΔΑ
21:13
29/05/2017
Τέταρτος καρχαρίας στα δίχτυα Ελλήνων ψαράδων μέσα σε ένα μήνα
6
loading

Άλλος ένας καρχαρίας «σαπουνάς» πιάστηκε στα δίχτυα Ελλήνων ψαράδων, αυτή τη φορά στα ανοιχτά της Ιθάκης. Όπως μετέδωσε ο Alpha, είναι ό τέταρτος καρχαρίας που πιάνεται από ψαράδες μέσα σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η περίοδος που βγαίνουν στα ρηχά για να τεκνοποιήσουν και οι αλιείς τους βλέπουν καθημερινά στις θάλασσες. Παρόλη την όψη του ωστόσο, ο καρχαρίας «σαπουνάς» δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Πριν από κάποιες μέρες ένας ψαράς στα Κύθηρα έβγαλε έναν καρχαρία κοντά στα 2 μέτρα μήκος και πάνω από 200 κιλά. Νωρίτερα μέσα στο Μάιο στα δίχτυα ψαράδων είχαν πιαστεί επίσης στην Σκόπελο (με μήκος που ξεπερνούσε τα 7 μέτρα) αλλά και στην Αργολίδα ένας «σαπουνάς» είχε πιαστεί σε δίχτυα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

  Πρόκειται για εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus) και όχι Σαπουνά.
  Αλλά και προστατεύεται από το Π.Δ. 67/1981.

  Μπορείτε τουλάχιστον άλλη φορά να αναγνωρίζετε σωστά τους καρχαρίες μέσω της ιστοσελίδας μας (http://www.biodiversitygr.org/shark-species.html#Hexanchus_griseus) και όχι απλώς να κάνετε copy-paste άρθρα.

 2. avatar ΚΛΕΩΝ

  Σιγα το ΛΕΥΚΟ ΚΑΡΧΑΡΙΑ ρε...μιλαμε παλευαν με το τερας!!!!

 3. avatar Μστ

  O καρχαρίας αποτελεί προστατευόμενο είδος και απαγορεύεται η θανάτωση του σε περίπτωση που αλιευθεί ζωντανός...ο ψαράς είναι υποχρεωμένος να τον παραδώσει στις λιμενικές αρχές ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από ειδικούς, ώστε να εξακριβωθούν οι αιτίες θανάτου...και βασικά απαγορεύεται η πώληση του.!!!

 4. avatar Αδελφέ

  Στο έχει πει κανένας αυτό που έγραψες ή το είδες στον ύπνο σου;

  1. avatar giorgosan

   Δυστυχώς, πολλά είδη καρχαριών δεν προστατεύονται ούτε από την ελληνική νομοθεσία, αλλά ούτε και διεθνώς. Συγκεκριμένα, από τα 35 είδη που παρατηρούνται στις Ελληνικές θάλασσες, προστατεύονται ο ρυγχοκαρχαρίας, η λάμια, ο γαλάζιος καρχαρίας, ενώ ο λευκός καρχαρίας και ο σαπουνάς προστατεύονται και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία, η εκφόρτωση και η πώληση τους). WWF Ελλάς, Οκτώβριος 2011

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει