Δεκατρείς μικρές φώκιες που έχει περιθάλψει η Mom έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα υιοθεσίας που υλοποιεί η οργάνωση, προσκαλώντας ιδιώτες, εταιρείες και σχολεία να γίνουν συμβολικά «γονείς» τους.

Τα χρήματα από το πρόγραμμα υιοθεσιών διατίθενται
για την προστασία της μεσογειακής φώκιας και του θαλάσσιου
οικοσυστήματος από απειλές, όπως η υπεραλίευση, η τυχαία σύλληψη φώκιας σε αλιευτικά εργαλεία, η ηθελημένη θανάτωση φώκιας, η άναρχη
ανάπτυξη και η ρύπανση.

Επίσης, για την περίθαλψη
τραυματισμένων φωκών, για τη συλλογή δεδομένων για τη βιολογία, την
οικολογία και τη συμπεριφορά της Monachus monachus, αλλά και για την
ευαισθητοποίηση των παιδιών με την υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής
εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

«Με το πρόγραμμα υιοθεσίας μεσογειακής φώκιας, η MOm αναζητά πόρους για την προστασία της Monachus monachus και κατ’ επέκταση, του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Ελλάδας, πριν είναι πολύ αργά», αναφέρει η υπεύθυνη του τομέα ανάπτυξης και επικοινωνίας της οργάνωσης Βάλλια Σαββίδου.

Όπως εξηγεί η κ. Σαββίδου, το πρόγραμμα υιοθεσίας αφορά φωκάκια που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και χρειάζονται διάσωση και προστασία.

Οι ιδιώτες που θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζωάκι, επιλέγουν από την ιστοσελίδα της Mom, μέσα από φωτογραφίες, ποιό προτιμούν.

«Ήδη από την αρχή του προγράμματος το 2008, περίπου 250 ιδιώτες, 100 σχολεία με πλειοψηφία από την Κύπρο και λίγες εταιρείες έχουν “υιοθετήσει” φώκιες», λέει η κ. Σαββίδου.

Όσον αφορά την κατάσταση πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, υπενθυμίζει ότι στα ελληνικά νερά φιλοξενείται ο μεγαλύτερος αριθμός της, που υπολογίζεται περίπου στα 250 με 300 άτομα και αν και διανύουμε την αναπαραγωγική της περίοδο, το παρήγορο είναι ότι δεν έχουν εντοπισθεί μέχρι στιγμής φωκάκια σε κίνδυνο.