Η παρουσία έγκριτων επιστημόνων από τη διεθνή κοινότητα στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έδωσε την ευκαιρία για μία επίσκεψη στα δύο μικρά αρκουδάκια που είχαν βρεθεί ορφανά πριν από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ  να αναλάβει την ανατροφή τους.

Οι διεθνείς επιστήμονες μαζί με το επιστημονικό προσωπικό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται ο Little John και ο Νικήτας προκειμένου να διαπιστώσουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο μικρές αρκούδες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις μας εδώ και μερικούς μήνες.

Τα νέα ήταν ευχάριστα, αφού οι δύο μικρές αρκούδες μεγαλώνουν κανονικά και έχουν φυσιολογική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το βάρος τους ανέρχεται σε 40 περίπου κιλά.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα που έρχονται αναφορικά με τη συμπεριφορά τους απέναντι στον άνθρωπο, καθώς φαίνεται να έχουν συμπεριφορά άγριου ζώου που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως διαφορετικό είδος.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις η ανάπτυξή τους ευνοεί το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε απελευθέρωσή τους έως το τέλος του έτους. Η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική, ωστόσο.

Με την είσοδο του φθινοπώρου έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται λίγο και οι διατροφικές τους συνήθειες. Πλέον ο John και ο Νικήτας προτιμούν καρπούς όπως τα καρύδια, τα κάστανα και τα βελανίδια έναντι των μήλων. Μάλιστα έχουν αποκτήσει και διαφορές όσον αφορά τις προτιμήσεις τους: ο Νικήτας τρελαίνεται για βελανίδια, ενώ ο Little John για σταφύλια.

Το γάλα πλέον δεν αποτελεί μέρος της διατροφής τους, καθώς έχουν φτάσει στην ηλικία που οι αρκούδες σταματάνε να τρέφονται με γάλα από τη μητέρα τους (8-9 μηνών).

Στο πλαίσιο του προγράμματος επανένταξής τους στη φύση έχει διπλασιαστεί η ποσότητα τροφής που τους χορηγείται ώστε να αποθηκεύσουν λίπος που θα τους χρειαστεί στη διάρκεια του χειμέριου ύπνου.