Το ίδρυμα «X Prize» ανακοίνωσε τη διοργάνωση διαγωνισμού με έπαθλο 1,4 εκατ. δολάρια για την καλύτερη πρόταση σχετικά με τον καθαρισμό θαλασσών και ωκεανών από το πετρέλαιο.

«Στόχος μας είναι να έχουμε επιτεύγματα για το καλό της ανθρωπότητας», ανέφερε εκπρόσωπος του ιδρύματος. Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Πρόκληση – καθαρισμός πετρελαίου Wendy Schmidt», από το όνομα του προέδρου του ιδρύματος, που προσέφερε τα χρήματα για το βραβείο. Οι ερευνητικές ομάδες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι τον Απρίλιο του 2011.

Όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα X Prize, «με το διαγωνισμό θέλουμε να εμπνεύσουμε επιχειρηματίες, μηχανικούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν καινοτόμες, άμεσα εφαρμοστέες και αποδοτικές μεθόδους για τον καθαρισμό του ακατέργαστου πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας».

Μετά την υποβολή των αιτήσεων, θα συσταθεί επιστημονική επιτροπή που θα επιλέξει τις 10 καλύτερες ερευνητικές ομάδες που θα διαγωνιστούν. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να καθαρίσουν αποτελεσματικά και γρήγορα μια πετρελαιοκηλίδα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών και η ομάδα που θα νικήσει θα ανταμειφθεί με χρηματικό έπαθλο ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Το έπαθλο για τη δεύτερη θέση είναι 300.000 δολάρια και για την τρίτη θέση 100.000 δολάρια.