Τα ψάρια μπορούν να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα πρόσωπα!

Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, που προϋποθέτει εξελιγμένες οπτικές ικανότητες


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14:55
07/06/2016
Τα ψάρια μπορούν να αναγνωρίσουν τα ανθρώπινα πρόσωπα!
1
loading

Επιστήμονες από τη Βρετανία και την Αυστραλία ανακάλυψαν ότι ακόμη και τα ψάρια έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τη δρα Κέιτ Νιούπορτ του Τμήματος Ζωολογίας του βρετανικού πανεπιστημίου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», πειραματίστηκαν με το τροπικό ψάρι-τοξότης, γνωστό και ως «ψάρι-νεροπίστολο» επειδή «φτύνει» νερό από το στόμα του για να πιάσει τη λεία του (π.χ. έντομα) στον αέρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

fish

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εν λόγω ψάρι μαθαίνει να αναγνωρίζει πρόσωπα και μάλιστα με μεγάλο βαθμό ακριβείας, ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα, που προϋποθέτει εξελιγμένες οπτικές ικανότητες.

«Η ικανότητα να διακρίνεις ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπινων προσώπων είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, επειδή όλα τα πρόσωπα μοιράζονται τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά», δήλωσε η κ. Νιούπορτ.

Οι επιστήμονες υπέθεταν ότι μόνο εξελιγμένα ζώα, όπως οι πίθηκοι, θα είχαν αυτήν την ικανότητα αναγνώρισης, αλλά εξεπλάγησαν που και ένα ψάρι με μικρότερο και απλούστερο εγκέφαλο (δεν διαθέτει νεοφλοιό), τα καταφέρνει εξίσου καλά. Στο παρελθόν είχαν διαπιστώσει ικανότητες αναγνώρισης προσώπων και στα πουλιά, μόνο που ο εγκέφαλος των τελευταίων διαθέτει τον εξελιγμένο νεοφλοιό.

photo

Τα πειράματα που έγιναν σε ενυδρείο, με τη βοήθεια μίας οθόνης υπολογιστή πάνω από το νερό, όπου εμφανίζονταν διαφορετικά πρόσωπα, έδειξαν ότι το ψάρι-τοξότης είναι σε θέση να ξεχωρίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ανθρώπου ανάμεσα σε 44 νέα πρόσωπα. Η ακρίβεια αναγνώρισης κυμάνθηκε από 81% έως 86%. Όσον αφορά τον τρόπο που το ψάρι έκανε την αναγνώριση, ήταν απλός: «Έφτυνε» νερό πάνω του!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ineth

    Το ψάρι Τοξότης, Toxotes jagulator είναι και από τα πλέον εξυπνα ψάρια. όσοι όμως έχουν ενυδρεία ξέρουν εδώ και χρόνια πως τα ψάρια και αναγνωρίζουν πρόσωπα και μάλιστα πολλές φορές έχουν και σχέσεις με τους ιδιοκτήτες όπως θα περίμενε κανείς μόνο από σκυλιά πχ. Χαρακτηριστικό περιστατικό ένα Pseudodoras niger γνωστού που όταν μπαίνει στο δωμάτιο βγαίνει σχεδόν όλόκληρο από την λίμνη στο υπόγειό του και κάνει χαρές σαν σκύλος. Μου λέει μια μέρα ο Μο (έτσι τον λένε, Αμερικανός) "Τι να σου πω βρε Μάρτιν, καμμιά φορά νομίζω πως θα τον πάρω στον καναπέ μαζί μου να δούμε μπάλα." Περίπτωση........

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει