Δραματικά φαίνεται να αυξάνονται τα κρούσματα εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών. Μέχρι και σήμερα για το 2011 έχουν βρεθεί 8 νεκρές καρέτα-καρέτα και τέσσερα δελφίνια, αριθμοί που είναι ήδη μεγάλοι σε σχέση με τα στοιχεία του 2010 αλλά και αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά περιστατικά δεν γίνονται αντιληπτά.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Βόλου για φέτος μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί οι εκβρασμοί οκτώ δελφινιών και τεσσάρων καρέτα-καρέτα αριθμοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς για ολόκληρο το 2010 είχαν καταγραφεί τέσσερα νεκρά δελφίνια όσα δηλαδή έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης το 2010 βρέθηκαν στη Μαγνησία 12 συνολικά νεκρές καρέτα-καρέτα αριθμός που δείχνει ότι φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» στη Μαγνησία το 2009 συμπεριλαμβανομένων και νησιών των Βορείων Σποράδων, είχαν ξεβραστεί εννιά χελώνες. Εμφανή αιτία του θανάτου δύο εκ των εννιά χελωνών ήταν αγκίστρι από παραγάδι, μάλιστα στην μία περίπτωση η χελώνα είχε πεισματικά σφιγμένη την μισινέζα στο στόμα της. Πανελλαδικά για το 2009 σημειώθηκαν περισσότεροι από 350 εκβρασμοί χελώνων!

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για το 2009την ευρύτερη περιοχή είχαν ξεβραστεί 10 δελφίνια περίπου.

Φέτος οι περισσότεροι εκβρασμοί σημειώθηκαν στην περιοχή γύρω από το Βόλο και συγκεκριμένα στην Κριθαριά, τον Άναυρο, το Ξενία και την Αγριά, ενώ εκβρασμοί σημειώθηκαν και στον Πτελεό αλλά και στην παραλία Ποτιστικά στην Ξινόβρυση όπως και σε παραλία στη Σκόπελο.

Τα περισσότερα βρέθηκαν με τραύματα που αποδόθηκαν είτε σε κάποιο αγκρίστρι που πιάστηκαν πάνω του, είτε σε προπέλες πλοίων ή σε φυσικά αίτια καθώς πολλές φορές από τα κύματα πέφτουν πάνω στα βράχια και χτυπάνε έως θανάτου.

Δυστυχώς χρόνο με το χρόνο οι εκβρασμοί που σημειώνονται αυξάνονται συνεχώς. Αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός πως καταγράφεται ουσιαστικά ένας στους 20 εκβρασμούς τότε καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι παράγοντες που προκαλούν τους εκβρασμούς είναι συνήθως

η αυξανόμενη ρύπανση των θαλασσών,
οι θαλάσσιες εκρήξεις
η χρήση σόναρ υψηλών συχνοτήτων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων
οι ηθελημένες θανατώσεις

Οι εκβρασμοί θαλάσσιων ζώων οφείλονται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα είτε άμεσα, με τις ηθελημένες θανατώσεις, είτε έμμεσα, μέσω της αυξανόμενης και εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης, και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη δραστική μείωση των πληθυσμών αυτών των σπάνιων ειδών στις ελληνικές θάλασσες. Παράλληλα όμως διαταράσσονται σημαντικά οι ισορροπίες των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Πηγή: taxydromos.gr