Στο πιο χαμηλό ποσοστό από το 2009 ανήλθε το 2015 το κόστος των φυσικών καταστροφών αγγίζοντας τα 90 δισ. δολάρια, ανέφερε σήμερα η εταιρία Munich Re, στην ετήσια έκθεσή της για τις φυσικές καταστροφές.

Πολλοί τροπικοί κυκλώνες έπληξαν το 2015 αραιοκατοικημένες περιοχές και στο Βόρειο Ατλαντικό το φυσικό φαινόμενο El Nino αποτέλεσε φράγμα για τις ισχυρές καταιγίδες, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο όμιλος. Από τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια καταγεγραμμένες ζημιές, τα 27 δισεκατομμύρια ήταν ασφαλισμένες, διευκρινίζει η Munich Re.

«Όμως το σχετικά περιορισμένο ύψος των ζημιών δεν πρέπει καθόλου να μας κάνει να χαλαρώσουμε την ετοιμότητα», προειδοποιεί η αντασφαλιστική εταιρία, της οποίας το τμήμα ερευνών για τους κλιματικούς και γεωλογικούς κινδύνους αναλύει τις εξελίξεις. «Οι επιστήμονες εκκινούν από την αρχή ότι την παρούσα φάση του El Nino μπορεί να διαδεχθεί τα επόμενα χρόνια το αντίθετο, μια φάση La Nina, που αντίστροφα θα ευνοεί για παράδειγμα τον σχηματισμό τυφώνων», εξηγεί στην ανακοίνωση ο Πίτερ Χοπ, επικεφαλής του τμήματος Geo Risks Research.

Τον περασμένο χρόνο η πιο κοστοβόρα και επίσης η πιο φονική καταστροφή ήταν ο σεισμός στο Νεπάλ τον Απρίλιο. Κόστισε τη ζωή σε 9.000 ανθρώπους και προκάλεσε οικονομικές ζημιές ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, 23.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, πολύ περισσότεροι απ΄ό,τι το προηγούμενο έτος (7.700 θάνατοι) αλλά πολύ λιγότεροι απ΄ό,τι ο μέσος όρος των τελευταίων 30 ετών (54.000 τον χρόνο). Σχεδόν το σύνολο των καταστροφών του 2015 (94%) οφειλόταν σε καιρικά φαινόμενα.