Το διαστημικό λεωφορείο δεν έχει κάνει ακόμη την τελευταία του πτήση πάνω από το έδαφος και ήδη η NASA έχει ξεκινήσει μια νέα αποστολή. Αυτή τη φορά, ο στόχος είναι λίγο πιο κοντά στη Γη. Ο οργανισμός αφιέρωσε 16,5 εκατ. δολ. σε ένα σύνολο τεσσάρων σχεδίων για την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους με μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου που θα ήχο-ρυπαίνει επίσης λιγότερο την ατμόσφαιρα.

Ο πήχης είναι αρκετά ψηλά καθώς η NASA ψάχνει όχι μόνο την επόμενη γενιά, αλλά και την τρίτη γενιά τεχνολογιών για τις αερομεταφορές του 2030 και του 2035. Το πρόγραμμα της NASA ξεκίνησε σχεδόν τρία χρόνια πριν, όταν τέσσερις βιομηχανίες είχαν αναλάβει να μελετήσουν νέες ιδέες για πιο οικολογικά αεροσκάφη.

Η επόμενη φάση, που χρηματοδοτήθηκε από την αεροναυτική έρευνα της NASA, θα αποτελείται από την ανάπτυξη μοντέλων εργασίας. Τέσσερις είναι οι δρόμοι προς τα τρίτης γενιάς αεροσκάφη.

Μια ομάδα, από την Cessna Aircraft Company, είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη ενός «προστατευτικού μαγικού περιβλήματος». Η ΜΙΤ κατασκευάζει μια διπλή άτρακτο ενώ η Boeing Research & Technology ανέλαβε ένα έργο αποκαλούμενο Sugar που έχει να κάνει με την νέα γενιά τεχνολογίας για το 2040. Το τέταρτο έργο είναι μια προσπάθεια της Northrop Grumman για την ανάπτυξη συστήματος βελτίωσης της αποδοτικότητας των καυσίμων.

πηγή: greenbusiness