Άγνωστο παραμένει πότε θα καθαρίσει η παραλία της Θεσσαλονίκης από το «πράσινο χαλί» του ευτροφισμού, που δημιουργεί άσχημη εικόνα για τη βιτρίνα της πόλης για πολλοστή φορά. Οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που θα καθορίσουν το χρόνο περιορισμού του φαινομένου, καθώς ο Θερμαϊκός είναι στο έλεος του καιρού.

Η απορρύπανση καθυστέρησε και εμφανίζει αντικειμενικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα η οπτική ρύπανση να έχει επεκταθεί πλέον σε σχεδόν το σύνολο της παραλιακής ζώνης τις τελευταίες πέντε μέρες. Οι αρμόδιοι επισημαίνουν πως «η ρύπανση είναι μόνον οπτική», όμως τα φύκια που συσσωρεύονται. εμπλουτίζονται και με πλαστικά, σκουπίδια, αντικείμενα που πετούν ασυνείδητοι στη θάλασσα, η οποία, έτσι κι αλλιώς, θυμίζει χωματερή.

Χτες, βελτιώθηκε μερικώς η κατάσταση, καθώς ο καθαρισμός από το απορρυπαντικό σκάφος εντάθηκε. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, «η απορρύπανση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το είδος των φυκιών που δημιουργούν το ”πράσινο χαλί” δεν είναι ίδιο με άλλες φορές και έχει υπολογιστεί ότι τα 2 κυβικά μέτρα ζυγίζουν 7 τόνους!». Το φαινόμενο, όμως, επανατροφοδοτείται λόγω καιρού και δεν είναι σίγουρο πότε θα καθαρίσει η παραλία.

Ελπίδες όχι για να μην εμφανιστεί ξανά ο ευτροφισμός, αλλά τουλάχιστον για να μη φτάνει μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν μετά τον Απρίλιο του 2012, όταν μέσω του σχετικού προγράμματος που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης υπολογίζεται ότι θα λειτουργεί και το παρατηρητήριο εισερχόμενης ρύπανσης στο Θερμαϊκό.

Το παρατηρητήριο θα εντοπίζει την όποια ρύπανση στα ανοιχτά και σε συνδυασμό με το απορρυπαντικό σκάφος θα γίνεται επέμβαση προτού γίνει αντιληπτό από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: agelioforos.gr