«Πνίγηκε» στα σκουπίδια ο Θερμαϊκός, μετατρέποντας σε απέραντη «χωματερή» την Παραλία της Θεσσαλονίκης. Την ώρα που τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει την περιοχή «κρύβοντας» τη θάλασσα, ο καθαρισμός των νερών από τα επιφανειακά απορρίμματα, που γινόταν με ευθύνη της γενικής γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, έχει σταματήσει εδώ και περίπου δύο μήνες, ενώ και το πλοιάριο του δήμου Θεσσαλονίκης παρέμενε από την περασμένη Παρασκευή παροπλισμένο.

Η σύμβαση με την εταιρία που διαχειριζόταν τα σκάφη για τον καθαρισμό έληξε στις 21 του περασμένου Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά, ο παλαιός ανάδοχος πραγματοποιούσε καθαρισμούς μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Στο μεταξύ, η διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου της γενικής γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε σε νέο διαγωνισμό, αλλά μέχρι στιγμής ο νέος ανάδοχος δεν έχει πιάσει δουλειά.

Στο διάστημα αυτό, καθαρισμοί πραγματοποιούνται από τον «Ποσειδώνα», το πλοιάριο του δήμου Θεσσαλονίκης, που όμως την περασμένη Παρασκευή υπέστη βλάβη και αναμένεται να πάρει μπρος πάλι σήμερα. Καθαρισμοί, επίσης, πραγματοποιούνται τις Κυριακές (θα ολοκληρωθούν όμως στο τέλος του μήνα), καθώς η Εταιρία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ανέλαβε το κόστος καθαρισμού του κόλπου. Πρόκειται για ένα κονδύλι της τάξης των 3.000 ευρώ το μήνα. Η ενέργεια της ΕΥΑΘ θα ήταν καλό να συνεχιστεί, ενώ υπάρχουν και άλλες εταιρίες της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαν να τη μιμηθούν.

«Ενα μηχανικό πρόβλημα κράτησε τον “Ποσειδώνα”, το ειδικό πλοιάριο καθαρισμού των νερών του δήμου, σε απραξία από την περασμένη Παρασκευή», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαγιαννόπουλος, και προσθέτει: «Ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι ο “Ποσειδώνας” αρκεί για να καθαριστεί το παραλιακό μέτωπο, καθώς απαιτούνται και άλλα πλοιάρια, αλλά και πλωτά φράγματα. Αλλωστε ο “Ποσειδώνας”, λόγω του μικρού εκτοπίσματός του, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να καθαρίζει τα νερά σύρριζα στην προκυμαία. Ομως το μικρό εκτόπισμά του είναι και μειονέκτημα, καθώς όταν έχουμε ανέμους πάνω από 4 μποφόρ δεν μπορεί να πλεύσει».

Πηγή: agelioforοs.gr