Τα υπέρβαρα ζώα παχαίνουν όλο και πιο πολύ αντί να αδυνατίζουν! Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για την παχυσαρκία των ζώων περίπου το 53% των γατών και 55% των σκύλων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η έρευνα έγινε για 4η φορά από την Ένωση Πρόληψης Παχυσαρκίας Ζώων (Association for Pet Obesity Prevention ) στο πλαίσιο της Ημέρας Ενημέρωσης για την Παχυσαρκία των ζώων και είναι ετήσια.

Συγκεκριμένα, το 32% των γατών που εξετάστηκαν κατατάσσονται στην κατηγορία υπέρβαρα από τους κτηνιάτρους τους και το 21,6% έχουν συμπτώματα παχυσαρκίας ή 30% περισσότερο βάρος από το κανονικό. Το 35% των σκύλων βρέθηκαν επίσης υπέρβαροι και το 20,6% παχύσαρκοι.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα ζώα θα αποκτήσουν ασθένειες που συνδέονται ή προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η υψηλή πίεση αίματος και νεφρικές ασθένειες που κοστίζουν πολλά χρήματα για τη θεραπεία τους.

Δεν θα πρέπει να ταϊζουμε τα ζώα μας με ανθρώπινο φαγητό, θα πρέπει να ασκούνται και να πηγαίνουν βόλτα τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα και φυσικά θα πρέπει να ζυγίζονται κάθε φορά που πάμε στον κτηνίατρο.

Επίσης, μπορεί το υπέρβαρο ζώο να επιδείξει επιθετική ή προβληματική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ένα υπέρβαρο ζώο που υποφέρει (και πονά) από αρθρίτιδα μπορεί να δαγκώσει ένα παιδί που θα το σπρώξει κατά λάθος λόγω του πόνου του και μόνο.

Για να καταλάβετε ότι το ζώο σας έχει φυσιολογικό βάρος θα πρέπει:να μπορείτε να ψηλαφίσετε τα πλευρά του,
να μην κρέμεται το στομάχι του και η μέση του να έχει διαφορά από το υπόλοιπο σώμα.

Σημάδια ότι το ζώο σας είναι υπέρβαρο:
-Όταν δεν μπορείτε να πιάσετε τα πλευρά από το πολύ λίπος
-Όταν το στομάχι του κρέμεται και πιάνετε μια χούφτα λίπος
-Όταν η πλάτη του δεν διαφέρει από το υπόλοιπο σώμα του και η μέση του δεν φαίνεται καθόλου.

Ιδανικό βάρος σκύλων:

Λαμπραντόρ: 30-36 κιλά
Γερμανικός Ποιμενικός: 34-43 κιλά
Γιορκσάιρ τεριέ: μέχρι 3 κιλά
Μπιγκλ: 8-13 κιλά
Μπόξερ: 22-31 κιλά
Μπουλντόγκ: 18-22 κιλά
Νταξχουντ: 3-5 κιλά
Κανίς:5-7 κιλά
Σιχ Τζου: 3-7 κιλά

Ιδανικό βάρος γατών:

Ημίαιμες γάτες: 3-5 κιλά
Περσική: 3-6 κιλά
Σιάμ: 2-4 κιλά
Μέιν Κουν: 4-11 κιλά

Πηγή: adespoto.gr