Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου και ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού στο Νεστόριο της Καστοριάς. Η τοπική κοινωνία του Νεστορίου εμφανίζεται θετική ενώ παρόμοιες επενδύσεις που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) σχεδιάζονται και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, ωστόσο, εκδηλώνονται και διαφορετικές απόψεις που κρατούν αποστάσεις από τέτοια εγχειρήματα, με το αιτιολογικό ότι δεν συνάδουν με τον αγροτουριστικό της χαρακτήρα.

«Το αιολικό πάρκο εκτιμάται ότι θα παράγει ενέργεια ισχύος 38 Μεγαβάτ και ο υδροηλεκτρικός σταθμός ενός φράγματος που θα γίνει για αρδευτικούς σκοπούς στο Νεστόριο, 7 Μεγαβάτ. Εφόσον τα δύο αυτά έργα λειτουργήσουν, τότε θα καλύψουν τις ανάγκες του νομού Καστοριάς σε ηλεκτρική ενέργεια κατά 85 με 90%», σχολιάζει ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα προκύψουν οφέλη για τον δήμο και τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, ο δήμος θα εισπράττει 3% από το τζίρο της εταιρείας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 150.000 ευρώ ετησίως. Τα χρήματα αυτά θα μειώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ των τοπικών νοικοκυριών και θα αξιοποιηθούν για άλλα ανταποδοτικά οφέλη» προσθέτει ο δήμαρχος. Σημειώνει επίσης ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε για την απασχόληση συνεργείων από την περιοχή κατά την κατασκευή του έργου και την πρόσληψη τριών φυλάκων κατά τη λειτουργία του πάρκου.

Ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνει ο αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, Γιάννης Αντωνιάδης.