Περισσότερα από εκατό δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο εν μέσω ιστορικής ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών του νερού που κατά τόπους ξεπέρασαν τους 38.8 βαθμούς Κελσίου. Τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν όλα στη λίμνη Τεφέ τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Mamirauá, μια ερευνητική μονάδα που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας.

Το ινστιτούτο είπε ότι ένας τόσο υψηλός αριθμός θανάτων ήταν ασυνήθιστος ισχυριζόμενο ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ των λιμνών και η ιστορική ξηρασία στον Αμαζόνιο ήταν η αιτία. Η είδηση ​​είναι πιθανό να προσθέσει στις ανησυχίες των επιστημόνων του κλίματος σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στην περιοχή η ανθρώπινη δραστηριότητα και η ακραία ξηρασία.

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί η αιτία αυτού του ακραίου γεγονότος, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μας, σίγουρα συνδέεται με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ, στην οποία ορισμένα σημεία ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου», είπε το Ινστιτούτο σε σχόλια που μεταφέρθηκαν από το CNN Brasil.

Ο ποταμός Αμαζόνιος, η μεγαλύτερη υδάτινη οδός του κόσμου, βρίσκεται επί του παρόντος σε περίοδο ξηρασίας και πολλά δείγματα της πανίδας των ποταμών υποφέρουν επίσης από τις θερμοκρασίες ρεκόρ. Ερευνητές και ακτιβιστές προσπαθούν να σώσουν τα επιζώντα δελφίνια μεταφέροντάς τα από λιμνοθάλασσες και λίμνες στα περίχωρα στο κύριο σώμα του ποταμού όπου το νερό είναι πιο δροσερό, ανέφερε το CNN Brasil, αλλά η επιχείρηση δεν είναι εύκολη λόγω της απομακρυσμένης περιοχής.

«Η μεταφορά των δελφινιών του ποταμού σε άλλα ποτάμια δεν είναι τόσο ασφαλής γιατί είναι σημαντικό να επαληθεύσουμε εάν υπάρχουν τοξίνες ή ιοί [πριν απελευθερωθούν τα ζώα στη φύση]», δήλωσε στο CNN Brasil ο André Coelho, ερευνητής στο Ινστιτούτο Mamiraua.

Η ξηρασία στον Αμαζόνιο επηρεάζει και την οικονομία.

Κάτω από το μέσο όρο έχουν πέσει τα επίπεδα νερού σύμφωνα με αναφορές σε 59 δήμους στην πολιτεία Amazonas, εμποδίζοντας τόσο τις μεταφορές όσο και τις αλιευτικές δραστηριότητες στον ποταμό. Οι αρχές αναμένουν ακόμη πιο έντονες ξηρασίες τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω θανάτους δελφινιών, ανέφερε το CNN Brasil.