Ο καιρός και οι συνθήκες επιτρέπουν, πια, εξόδους για μεζεδάκια, νόστιμα μαγειρευτά και δροσερή μπύρα ή τσιπουράκι με την παρέα σε καθιερωμένα στέκια της πόλης.

Επιλέξτε κάποια από αυτά σε αγαπημένες πλατείες και περάστε αξέχαστες στιγμές με τους φίλους σε ουζερί, μεζεδοπωλεία και οινομαγειρεία με τραπεζάκια έξω.

Το Ουζερί του Λάκη

Στο τέρμα του πεζόδρομου της Ελπίδος (νο 16), δίπλα στην Πλατεία Βικτωρίας, το μικρό και ανεπιτήδευτο Ουζερί του Λάκη είναι χρόνια στέκι. Ο ευγενέστατος ιδιοκτήτης σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την Κύμη, νόστιμα μαγειρευτά και ρακή από την Κρήτη. Θα σας υποδεχτεί εγκάρδια και θα σας προτείνει ό,τι πιο φρέσκο του έφερε ο ψαράς.

Πετραλώνι

Βρίσκεται επί της Πλατείας Ηούς στα Κάτω Πετράλωνα, πολύ κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό των Πετραλώνων και είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα μεζεδοπωλεία- ουζερί της γειτονιάς. Σε ένα παλιό σπίτι, ντυμένο με πέτρα, διακοσμημένο με παλιά αντικείμενα και τραπεζάκια έξω, θα δοκιμάσετε γευστικά πιάτα σε προσιτές τιμές που θα σας κάνουν να επιστρέψετε. Τα ποτήρια γεμίζουν με κρητική ρακή, κρασί Λήμνου, τσίπουρο Τυρνάβου και ούζο Μυτιλήνης.

Το Καλντερίμι

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το πάρκινγκ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από το επιτυχημένα και πολυσυζητημένα Odori Vermuteria di Atene και Quartier d’ Athenes. Οι πιο «ψαγμένοι», τουλάχιστον γευστικά, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν το οινομαγειρείο το Καλντερίμι, το οποίο λειτουργεί εδώ πριν από κάθε άλλο στέκι στην πλατεία.

Σπιτικά φαγητά με αγνές πρώτες ύλες για όλους τους (πιστούς) θαμώνες του, με 7-10 μαγειρευτά την ημέρα, 3-4 ψάρια ημέρας, αλλά και ένα a la carte menu που συμπεριλαμβάνει κυρίως ψητά.

Κυβέλη

Μοντέρνο μεζεδοπωλείο στη μικρή Πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, που έχει γίνει στέκι των ντόπιων τόσο για το τίμιο φαγητό του, όσο και για τη φιλική ατμόσφαιρά του. Από τα πιάτα που σίγουρα ξεχωρίζουν η παραδοσιακή φρουτάλια της Άνδρου, οι μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες, η τηγανιά από συκώτι και τα μαριναρισμένα παϊδάκια κοτόπουλου.