Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες ξεκινά αύριο για όλους εσάς που θέλετε να περάσετε ευχάριστα τον χρόνο σας, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο αντίτιμο.

Αυτή την Κυριακή τα Μουσεία που ανήκουν στο δημόσιο έχουν δωρεάν είσοδο, ενώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωγραφική της Αναγέννησης ή να «ρίξετε» αρχιτεκτονικές ματιές στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Επίσης, αξίζει να βρεθείτε στην εκδήλωση «Ανοιχτά γήπεδα/Ανοιχτή γειτονιά».

Κύκλος διαλέξεων «Η ζωγραφική της Αναγέννησης» – Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Ξεκινούν και πάλι οι κύκλοι διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης για το ευρύ κοινό στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Η φετινή θεματική αφορά τη ζωγραφική της Αναγέννησης στην Ιταλία και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά.

Θα παρουσιαστεί το έργο όλων των μεγάλων εκπροσώπων αυτής της περιόδου, από τον Τζιότο, τον Μποτιτσέλι και τον Ιερώνυμο Μπος, μέχρι τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Ραφαήλ, τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Ελ Γκρέκο.

Οι διαλέξεις του κύκλου θα πραγματοποιούνται, όπως έχει καθιερωθεί, Σάββατο πρωί 11:00-12:00, από τη Δρ. Ιστορίας της τέχνης και επιμελήτρια του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου, Διονυσία Γιακουμή.

Έναρξη: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ.

«Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη» – Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου (ώρες 10:00-11:30), τη δεύτερη διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της δράσης «Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της πόλης.

Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών, του αείμνηστου Διονύση Α. Ζήβα, και τη βοήθεια της ιστορικού Λίλας Πατσιάδου, η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών.

Σημείο συνάντησης το κεντρικό κτήριο του Ιδρύματος, στην Πλάκα (Αγγ. Γέροντα 6).

Ώρα προσέλευσης: 9:45-9:55

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους

Η είσοδος σε Μουσεία, Μνημεία και ατους αρχαιολογικούς χώρους, που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη την Κυριακή. Αυτό ισχύει την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τους χώρους χωρίς την καταβολή εισιτηρίου.

Ανοιχτά Γήπεδα/Ανοιχτή Γειτονιά

Την Κυριακή (10:00 – 13:00) στα γήπεδα που βρίσκονται στην οδό Τσόχα 12 (πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας) μπορείτε να ζήσετε μία εμπειρία άκρως γειτονική.

Η Hellenic Youth Participation και το τοπικό πρόγραμμα «Connecting the Community through Sport» στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα πραγματοποιήσουν την εκδήλωση «Ανοιχτά Γήπεδα/Ανοιχτή Γειτονιά», με σκοπό τη συνάντηση ανθρώπων που ζουν στην ίδια γειτονιά και αγαπάνε τον αθλητισμό.