Στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δόθηκε μια εξαιρετική συναυλία από δεξιοτέχνες καλλιτέχνες που αποθεώθηκαν από το πολυπληθές κοινό.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Όσο άκουγα τις θαυμάσιες μελωδίες και τα τραγούδια, σκεφτόμουν εκστατική τι ομορφιά θα είχε ο κόσμος, αν καθιερωνόταν η μουσική ως Παγκόσμια θρησκεία.

Κίνα και Ελλάδα, δυο χώρες με πανάρχαια ιστορία και πολιτισμό, συναντήθηκαν σ’ ένα μουσικό δρόμο, ενώνοντας το χθες με το σήμερα. Μια μουσική δυναμική, που γεμίζει το ανθρώπινο πνεύμα θαυμάσιες λυρικές εικόνες και συναίσθημα.

Παραδοσιακά Κινέζικα μουσικά όργανα και η αρχαία Ελληνική λύρα ενώθηκαν σε πρωτότυπες μουσικές εκτελέσεις, πλημμυρίζοντας χαρά και γαλήνη τους παρευρισκόμενους. Όσοι δεν είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα, απολαύσαμε την διακεκριμένη μουσικό Chang Jing στο Μέγαρο.

Μας ενθουσίασε με την απαράμιλλη τέχνη της στο Κινεζικό όργανο Guzheng. Μας συνεπήρε με το κομμάτι «Α Μoonlight Flowery Night on the Sping River», το οποίο έπαιξε στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008.

Στην Κινέζικη φλογέρα ο κορυφαίος Zhang Di, Διευθυντής του προγράμματος Σπουδών της Μουσικής Ακαδημίας του Πεκίνου. Στην Αρχαιοελληνική λύρα, η επιδέξια Αλίκη Μαρκαντωνάτου που το 2015 συμμετείχε στην ηχογράφηση του Ελληνο – Κινεζικού άλμπουμ AEGAN.

Η Αρετή Μίγγου στα παραδοσιακά κρουστά, εξαιρετική στο πολυφωνικό τραγούδι. Στα φωνητικά και στη φλογέρα ο εντυπωσιακός Παν Καπερνέκα, η Αθηνά Χιώτη σε πολύ προσωπικά φωνητικά και ο Ισπανός Luis Paniagua, με την δική του μουσική εκδοχή στη λύρα. Στίχοι της Σαπφούς, του Ομήρου, Ορφικοί Ύμνοι, υπέροχα πολυφωνικά Ηπειρώτικα και Κινέζικα λυρικά τραγούδια, δημιούργησαν μια μουσική μυσταγωγία.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία PostScriptum, στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγοπούλου που προωθεί υπό την «ομπρέλα» του θέματα πολιτισμού και ειδικού τουρισμού.

Επίσης την εταιρεία WINES OF ATHENS, που δρόσισε τον ουρανίσκο μας με γεύσεις κρασιού, δίνοντας στους επισκέπτες την δυνατότητα να διαδράσουν με τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες.