Υπό τον ήχο χάλκινων πνευστών και με τον «καβγά» του διάσημου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα και του ηθοποιού του Χόλιγουντ Μπρους Γουίλις και σύντομη αναδρομή στο έργο του Κινέζου δημιουργού Ζανγκ Γιμού άρχισε, στο Ντρβένγκραντ, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής «Κούστεντορφ», στο οποίο έως τις 22 Ιανουαρίου θα λάβουν μέρος κάποιοι από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και μεγάλος αριθμός φοιτητών σκηνοθεσίας.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μπροστά από το ναό του Αγίου Σάββα, όπου παρουσιάστηκε το σύμβολο του Διεθνούς Φεστιβάλ, το Χρυσό Αυγό και στη συνέχεια οι επισκέπτες, με τη μουσικής της ορχήστρας του Ντέγιαν Πέτροβιτς, πέρασαν στην αίθουσα «Καταραμένη Αυλή».

Ακολούθησε ολογραφική προβολή του «καβγά» των Κουστουρίτσα και Γουίλις, στον οποίο θριάμβευσε ο οικοδεσπότης του Φεστιβάλ Εμίρ Κοστουρίτσα, κατακτώντας τη νίκη του δημιουργικού κινηματογράφου έναντι των χολιγουντιανού μπλοκμπάστερ.

Η προβολή είχε αρχικά προγραμματιστεί στην ύπαιθρο, στο λιβάδι δίπλα στην κατοικία του Εμίρ Κουστουρίτσα, αλλά λόγω βροχής μεταφέρθηκε σε κλειστό χώρο.

Την έναρξη του 6ου «Κούστεντορφ» κήρυξε ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφόρησης, Μπράτισλαβ Πέτκοβιτς, ο οποίος, χρησιμοποιώντας τη ρήση του Βολταίρου «Αν παίρνεις από τους ανθρώπους την ψευδαίσθηση, τους αφαιρείς τη ζωή», εκτίμησε ότι το «Κούστεντορφ» δεν είναι ψευδαίσθηση. «Είναι πραγματικό και θα διαρκέσει αιώνες» τόνισε ο κ. Πέτκοβιτς.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα είπε ότι το Φεστιβάλ θέλει και καταφέρνει να στηρίξει νέους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η ταινία δεν είναι μόνον χυδαία εμπορική έκφραση, αλλά τέχνη για την οποία έχουν μιλήσει ο Φελίνι, ο Ταρκόφσκι και ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς της ήταν ο Μίλος Φόρμαν.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα ανέφερε ακόμη ότι το Φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο δεν έχει καμία διαφήμιση και διαφημίζει μόνον την τέχνη και τις ταινίες. Στη συνέχεια απένειμε το «Βραβείο για μελλοντικές ταινίες» στον αναγνωρισμένο Κινέζο δημιουργό Ζιανγκ Γιμού, στον οποίο είναι αφιερωμένο φέτος το πρόγραμμα «Ρετροσπεκτίβα μεγάλων δημιουργών».

Φετινοί προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ είναι οι σκηνοθέτες Μπεν Ζέιτλιν (ΗΠΑ), Αλεξέι Μπαλαμπάνοφ (Ρωσία) Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία), Πέτερ Γκόταρ (Ουγγαρία) Γεσίμ Ουστάογλου (Τουρκία) και οι διάσημες ηθοποιοί Μόνικα Μπελούτσι (Ιταλία) και Οντρέι Τοτού (Γαλλία).

Για τα βραβεία Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο Αυγό θα διαγωνιστούν 28 ταινίες νέων δημιουργών από 18 χώρες, Βρετανία, Δανία, Ισραήλ, Κορέα, Μεξικό, Κούβα Περού, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Σερβία. Φιλιππίνες, ΗΠΑ, Ολλανδία, Μαυροβούνιο και Ελβετία.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για έκτη χρονιά στην «Ξύλινη πόλη» το Ντρβένγκραντ, το κινηματογραφικό εθνο-χωριό που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Εμίρ Κουστουρίτσα για τις ανάγκες της ταινίας του «Life is a miracle» στη Μόκρα Γκόρα, μεταξύ των ορεινών όγκων Ζλάτιμπορ και Τάρα στο εθνικό πάρκο “Σάργκαν – Μόκρα Γκόρα” στη δυτική Σερβία.

Το παραδοσιακό χωριό, που αλλιώς ονομάζεται Κούστεντορφ (Kustendorf: λογοπαίγνιο από τη γερμανική λέξη dorf- χωριό και το υποκοριστικό του Κουστουρίτσα «Kusta»), αποτελείται από αγροικίες, βιβλιοθήκη, γκαλερί τέχνης, κινηματογράφο.