Ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο που ήθελε να του απονείμει το Φεστιβάλ του Τορίνου, στην Ιταλία, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και την ασφάλεια του Κινηματογραφικού Μουσείου της πόλης.

«Με μεγάλη μου λύπη αναγκάζομαι να αρνηθώ το βραβείο που μου απένειμε το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορίνου», γράφει στην επιστολή που απέστειλε στους διοργανωτές, μέσω της εταιρείας διανομής του στην Ιταλία ΒΙΜ Film, ο σκηνοθέτης, γνωστός για την στράτευσή του και για την κοινωνική φλέβα των ταινιών του.

Σύμφωνα με τον Λόουτς, οι εργαζόμενοι του Μουσείου, «οι οποίοι είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι και συνεπώς οι πλέον ευάλωτοι, έχασαν την δουλειά τους επειδή δεν δέχθηκαν τη μείωση του μισθού τους».

«Είναι άδικο να πληρώνουν οι φτωχότεροι για μία οικονομική κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι», διαμαρτύρεται στην επιστολή του ο σκηνοθέτης.

Μάλιστα, ο Λόουτς προβαίνει και σε μία σύγκριση του γεγονότος με την υπόθεση μίας ταινίας του, του «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» του 2000, που αναφέρεται στην ιστορία δύο Μεξικανών καθαριστριών στο Λος Άντζελες.

«Πώς θα μπορούσα να μην ανταποκριθώ σε ένα αίτημα αλληλεγγύης από την πλευρά των εργαζομένων που απολύονται επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους; Η αποδοχή του βραβείου με μερικά επικριτικά σχόλια θα ήταν πράγμα τιποτένιο και υποκριτικό», υπογραμμίζει ο Λόουτς.

Ο Κεν Λόουτς επρόκειτο να βραβευθεί για το σύνολο του έργου του. Κατόπιν αιτήματος των διανομέων του, ακυρώθηκε η προβολή κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ–23 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου–της νέας του ταινίας «Το μέρος των Αγγέλων».