Ο βραβευμένος με Όσκαρ Κέβιν ΜακΝτόναλντ πέτυχε αυτό που οι κριτικοί αποκάλεσαν την απόλυτη βιογραφία του θρύλου της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ, με τη βοήθεια της οικογένειάς του και της δισκογραφικής εταιρείας που έδωσαν την… ευλογία τους.

Η πρώτη εξουσιοδοτημένη ταινία για τη ζωή του Μάρλεϊ έκανε πρεμιέρα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου κι ενώ ορισμένα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά, η ταινία αποκαλύπτει κάπως το άνθρωπο πίσω από το μύθο.
«Ένιωθα πως δεν υπήρχαν καλά φιλμ για τον Μπομπ Μάρλεϊ και υπήρχε πολλή παραπληροφόρηση», δήλωσε στο Reuters ο ΜακΝτόναλντ.

«Ήθελα να κάνω μία πολύ απλή ταινία. Είναι η πιο συμβατική ταινία ου έκανα ποτέ, πολύ άμεση, προσπαθούσα απλά να είμαι… ντετέκτιβ και να αποκαλύψω την αλήθεια για τη ζωή και τον χαρακτήρα του», πρόσθεσε.

Στο «Marley»- που κάποιοι χαρακτήρισαν μεγάλο, καθώς διαρκεί 144 λεπτά- συμπεριλαμβάνονται συνεντεύξεις με τα παιδιά του, τη γυναίκα του Ρίτα, φίλους κι ένα πρώην μέλος της μπάντας του καθώς και πλάνα από συναυλίες.
Στην ταινία αναπαράγεται το ταξίδι του Μάρλεϊ από μικρό αγόρι που ζούσε σε ένα μικρό χωριό στην Τζαμάικα έως το μεγάλο σταρ που έφερε τη ρέγκε και το κίνημα των ρασταφάριαν στο παγκόσμιο κοινό.

Ο Μάρλεϊ είχε έντεκα παιδιά με επτά διαφορετικές γυναίκες, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν για τη ζωή του.

Έφυγε από τη ζωή το 1981 σε ηλικία 36 ετών.