Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου στεγάζεται το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου η πρώτη παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Κύπριας ακτιβίστριας Τασούλας Χατζητοφή «Η Κυνηγός Εικόνων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Στη συναρπαστική αυτοβιογραφία της, η Τασούλα Χατζητοφή από την Αµµόχωστο αποκαλύπτει την επικίνδυνη περιπέτεια που έζησε ενορχηστρώνοντας την επιχείρηση του Μονάχου, που κατέληξε σε µια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η Τασούλα διακινδύνευσε τα πάντα προκειμένου να πετύχει τον επαναπατρισμό των ιερών θησαυρών του τόπου της, γνωρίζοντας την ξεχωριστή θέση που κατέχουν αυτές οι εικόνες στην καρδιά των ορθόδοξων χριστιανών.

Πλήθος κόσμου και εκλεκτοί προσκεκλημένοι τίμησαν με την παρουσία τους την κ. Χατζητοφή στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της η οποία ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ τη συγγραφέα τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και η πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Αθήνα κ. Stella Ronner.

Η δημοσιογράφος Εύη Φραγκάκη που συντόνισε την εκδήλωση εξέφρασε τον θαυμασμό της προς τη κ. Τασούλα Χατζητοφή και το βιβλίο της το οποίο διάβασε «με μία ανάσα» όπως δήλωσε. «Η κ. Χατζητοφή αυτό το βιβλίο πέρα των γονιών της το αφιερώνει και στα 65 και πλέον εκατομ. πρόσφυγες και εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο που αναγκάστηκαν δια της βίας να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και ζουν με τη λαχτάρα της επιστροφής» αναφέρει στην εισαγωγή της η κ. Φραγκάκη και συμπληρώνει πως «το βιβλίο της κ. Χατζητοφή θεωρείται μοναδικό στο είδος αφού για πρώτη φορά γράφτηκε ένα τέτοιο βιβλίο από μία συγγραφέα που είναι ταυτόχρονα πρόσφυγας και μετανάστης».

Στη συνέχεια, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο εκδότης του βιβλίου κ. Ηλίας Λιβάνης ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που το βιβλίο αυτό έπειτα από 18 χρόνια που το πρότεινε στον ίδιο η κ. Χατζητοφή πήρε σήμερα σάρκα και οστά. «Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο κατά την άποψη μου πρέπει να διαβαστεί από όλους τους Κυπρίους αλλά και από όλους τους Έλληνες για να συνειδητοποιήσουμε τι μέλλει γενέσθαι. Ένα βιβλίο παρακαταθήκη για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές» ανέφερε ο κ. Λιβάνης.

Μετά τον κ. Λιβάνη ακολούθησε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου με τους δύο κύριους ομιλητές της εκδήλωσης, τον γνωστό συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Κώστα Μαδρά και τον επιτυχημένο σεναριογράφο Δημήτρη Αποστόλου οι οποίοι προλόγισαν τον βιβλίο της κ. Χατζητοφή.

Προλογίζοντας το βιβλίο της κ. Χατζητοφή ο κ. Μαρδάς ανέφερε: «Διαβάζοντας το βιβλίο της κ. Χατζητοφή ένιωσα το αίσθημα της απόλαυσης του κειμένου. Το έργο της αποπνέει αφηγηματική δεινότητα, έχει παραστατική απεικόνιση, μυθιστορηματική ελκυστικότητα και κινηματογραφική ροή, δομική δύναμη και συμμετρία με την μέθοδο των flashbacks. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο προσωπικής ιστορίας με στοιχεία χριστιανικής ηθογραφίας από το οποίο δεν λείπει η κριτική σκέψη και η επιγραμματική συμπύκνωση όπως στη φράση: ‘Ένα άτομο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο’. Τις σελίδες του βιβλίου τις διατρέχει η αφοσίωση, ο σεβασμός, η ευγένεια μα πάνω απ’ όλα η μαχητικότητα, το θάρρος, η γυναικείας γενναιότητα, η διακινδύνευση για τον υπέρτατο σκοπό που είναι η διάσωση των εικόνων και των θρησκευτικών κειμηλίων της Κύπρου». Στη συνέχεια ο κ. Μαρδάς σημειώνει πως η κ. Χατζητοφή μέσα από το βιβλίο δεν διστάζει να παραδεχθεί πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν σε αρμονία αλλά οι εξτρεμιστές και των δύο πλευρών προξενούσαν τακτικά διαταραχές. Από τις πολλές σελίδες του βιβλίου ξεχώρισα εκείνες του τυφλού βομβαρδισμού του σπιτιού της συγγραφέως στην Αμμόχωστο και όλες εκείνες τις εικόνες που περιγράφει».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γνωστός σεναριογράφος κ. Δημήτρης Αποστόλου ο οποίος ανέφερε: «Η κ. Χατζητοφή δεν γύρισε εικόνες στην Κύπρο αλλά πρόσφυγες. Κάθε εικόνα ήταν ένας από τις εκατοντάδες αγνοούμενους της Κύπρου το οποίο ξέθαψε και έκανε αναγνώριση λειψάνων. Αυτό το βιβλίο από την άλλη πιστεύω πως θα μπορούσε να γίνει μία πολύ ωραία κινηματογραφική ταινία αφού η κυρία Χατζητοφή γράφει σε μία πολύ ωραία λογική κινηματογράφου σαν σκηνοθέτης».

Τέλος, τον λόγο πήρε η συγγραφέας του βιβλίου κ. Τασούλα Χατζητοφή η οποία με συγκίνηση ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους αναφέροντας: «Με τιμά η παρουσία του πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα» και μιλώντας στην ολλανδική γλώσσα ευχαρίστησε και την πρέσβειρα της Ολλανδίας στη Αθήνα για την παρουσία της στην εκδήλωση. Η κ. Χατζητοφή ανέφερε πως νιώθει περήφανη για την αποδοχή της από την δεύτερή της πατρίδα την Ολλανδία όπου ζει εκεί από το 1974 ως πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και μετανάστρια. Εξήρε μάλιστα το γεγονός πως η Ολλανδία στάθηκε στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια των επαναπατρισμών κλεμμένων θησαυρών της Κύπρου που χρειαζόταν καλούς ακροατές. «Πάντοτε έλεγα πως η Ολλανδία έκλεψε την καρδιά μου αλλά η Κύπρος κρατάει εκεί την ψυχή μου. Απόψε λοιπόν βρίσκομαι σε ισορροπία που και οι δύο πατρίδες μου εκπροσωπούνται από τους δύο πρέσβεις της Κύπρου και της Ολλανδίας».

«Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για τους ξένους. Γράφτηκε για να ειπωθεί η ιστορία των συμπατριωτών μου και η ιστορία κάθε ανθρώπου στον κόσμο, του κάθε πρόσφυγα που έχασε την πατρίδα του. Φίλοι μου, μερικοί που με ξέρετε θα αναρωτιέστε τι κάνει μια γυναίκα η οποία ζει στην Ολλανδία με ένα υπέροχο σύζυγο, τρία παιδιά, σε ένα ωραίο σπίτι η οποία είναι επιχειρηματίας και ξοδεύει όλο τον χρόνο της και τα χρήματά της να γυρίζει όλο τον κόσμο, να τα βάζει με λαθρεμπόρους, με συλλέκτες, με οίκους δημοπρασίας με σκοπό να φέρνει αυτούς τους θησαυρούς σπίτι τους. Δεν έχει καταλάβει ακόμα ο κόσμος ότι όταν είσαι παιδί και ζήσεις τον πόλεμο αλλάζεις. Όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο δεν είχαμε εμείς ψυχολογική στήριξη. Κι όταν βλέπεις ότι οι γονείς σου δεν μπορούν να σε βοηθήσουν νιώθεις τόσο μόνη σου. Μέχρι σήμερα νιώθω ότι είμαι μόνη μου, διότι εκείνη που έπρεπε να είναι εκεί δεν ήταν όταν ήμουν μωρό και δύσκολα θα με πείσει κάποιος ότι δεν είμαι μόνη μου».

«Κατάγομαι από την Αμμόχωστο. Μία πόλη-φάντασμα. Ξέρετε τι σημαίνει να θέλουν να μην φαίνεσαι, να είσαι φάντασμα, να είσαι αφανής; Όχι δεν είμαι φάντασμα, υπάρχω. Όταν πήγα στην Ολλανδία άρχισα να καταλαβαίνω ότι υπήρχε μία άγνοια για το τι έγινε στον τόπο μας και ξεκίνησα να λέω την ιστορία μου σε ανθρώπους  που με αγκάλιασαν. Στα 27 μου έγινα επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία και τότε οι λαθρέμποροι με προσέγγισαν για να μου πουλήσουν δικά μου κειμήλια από την Αμμόχωστο. Κάτι έσπασε μέσα μου και ένιωσα πως όλα αυτά τα αντικείμενα έπρεπε να τα σώσω και βρέθηκα στο υπόκοσμο των λαθρεμπόρων με την ιδιαίτερη συμβολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’. Κάθε επαναπατρισμός κλεμμένων θησαυρών του τόπου απάλυνε ο πόνος μου ένιωθα μέσα μου ένεκα της εισβολής. Κάθε επιστροφή εικόνας ήταν για μένα μία λύτρωση. Γι’ αυτό έγραψα αυτό το βιβλίο για να μάθουν όλοι τι συνέβη στη χώρα μου και να έρθουν μαζί μου στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιούργησα το ‘Walk of Truth και να εκπαιδευτούν στον επαναπατρισμό των δικών τους κλεμμένων εθνικών θησαυρών».