Μία από τις πιο δημοφιλείς και αγαπητές κουζίνες παγκοσμίως, η ιταλική έχει κερδίσει και το κοινό της Αθήνας -και πώς να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, άλλωστε, όταν όλα τα πιάτα της είναι ένα κι ένα.

Αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια αυτήν την περίοδο σερβίρουν σε προσεγμένους χώρους με τραπεζάκια έξω στο κέντρο της πόλης για να μας μυήσουν στις υπέροχες γεύσεις της Ιταλίας.

Cupola

Το Cupola, στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος (νο 13) στο Παγκράτι, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, και όχι μόνο, για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας. Και εδώ η ναπολιτάνικη πίτσα απολαμβάνεται στην αυθεντική εκδοχή της, ενώ το μενού διανθίζεται με ενδιαφέροντας συνταγές σε ζυμαρικά που κάνουν την επιλογή πιάτου δύσκολη υπόθεση. Διαθέτει ενημερωμένη οινική λίστα και cocktails.

Frankie

Ρουστίκ αισθητική, νοσταλγική vintage ατμόσφαιρα και ζεστά χρώματα επικρατούν στην ιταλική τρατορία Frankie, στο Κολωνάκι, επί της Σκουφά (νο 42). Φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, πίτσες και ψωμί με προζύμι, ιταλικά σνακ και αντιπάστι, πιάτα με βάση το κρέας βάζουν σε πειρασμό. Το στυλ της κουζίνας ακολουθεί αυτό της κεντρικής Ιταλίας, με ξυλόφουρνο για τις πίτσες, ενώ στην ανοιχτή κουζίνα του ορόφου ο πελάτης μπορεί να παρατηρήσει την παρασκευή των φρέσκων ζυμαρικών. Επιβεβλημένη επιλογή το αέρινο και θεσπέσιο τιραμισού.

Odori

Αν δηλώνετε λάτρεις της αυθεντικής ναπολιτάνικης πίτσας, τότε το μέρος που θα δοκιμάσετε μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές εκδοχές της στο κέντρο της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητα το Odori, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, πίσω από την Πλατεία Κλαυθμώνος. Η ναπολιτάνικη πίτσα του Odori ψήνεται σε ειδικά διαμορφωμένο πέτρινο φούρνο και διατίθεται σε επιλογές που βάζουν σε πειρασμό. Συνδυάζεται ιδανικά με κάποια από τις εξαιρετικές προτάσεις της cocktail list.

Burrattino

Το Burattinno, επί της Μητροπόλεως (νο 36) φέρνει τις βενετσιάνικες συνήθειες στο κέντρο της Αθήνας, συνδυάζοντας το καθιερωμένο spritz των κατοίκων της ιταλικής πόλης με πληθώρα ιταλικών «μεζέδων» παρασκευασμένων με πρώτες ύλες που καταφτάνουν απευθείας από την Ιταλία. Μπρουσκέτες, αραντσίνι και πίτσα βάζουν σε πειρασμό, την ώρα που οι πληθωρικές μακαρονάδες -όπως η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα- και τα λαχταριστά ριζότι, ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη. 

Ovio

Το «παιδάκι» του τηλεοπτικού σεφ Πάνου Ιωαννίδη, που μέσα από το επιτυχημένο ριάλιτι μαγειρικής Master Chef έχει εκφράσει δημοσίως την αγάπη, αλλά και την εξειδίκευσή του στην ιταλική κουζίνα, δεν θα μπορούσε παρά να μην ακολουθεί τα βήματά του. Επί της Απόλλωνος (νο 4), μια ανάσα από το Σύνταγμα, πιάτα βασισμένα στην ιταλική κουζίνα παρασκευάζονται με έμφαση στις ελληνικές, πρώτες ύλες. Στα πιάτα αναφοράς του καταλόγου τα υποδειγματικά ριζότι, με την υπογραφή του Πάνου Ιωαννίδη.