Σε όσους όπως τονίζει «αδημονούν η ταινία Καποδίστριας να μην γίνει» απαντά μέσω του Newsbeast ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. «Αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκαθαρίσω το τι συμβαίνει με το αχαρακτήριστο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που μόνο Ελληνικό δεν είναι εδώ και πολλά χρόνια» επισημαίνει και υπογραμμίζει πως η ταινία του θα γίνει.

«Ο κινηματογράφος είναι η μεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών μας με τεράστια επιρροή στην ψυχή και επιπλέον δημιουργεί μύθους γι’ αυτό και προσπαθούν να τον ελέγξουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σμαραγδής αναφερόμενος σε όσους «ξέρουν να αγαπούν και να σέβονται τον Καποδίστρια».

«Προσωπικά δεν ξεχνώ τι έλεγε ο συμπατριώτης μου Νίκος Καζαντζάκης ”σε καιρούς πολεμικούς, πολέμα”. Αυτό κάνω» διαμηνύει ο μεγάλος σκηνοθέτης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Σμαραγδής στο Newsbeast

Αυτοί που ξέρουν να αγαπούν και να σέβονται τον Καποδίστρια

Επειδή ο θόρυβος για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε για την δημιουργία της εθνικής σημασίας ταινίας Καποδίστριας δεν σταματά, επιθυμώ να μνημονεύσω εδώ, όχι αυτούς που λυσσωδώς δρουν υπογείως για να μην γίνει η ταινία, αλλά εκείνους που σιωπηλά αλλά σταθερά σ’ όλο αυτό τον ανήφορο στάθηκαν δίπλα μου.

Και αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκαθαρίσω το τι συμβαίνει με το αχαρακτήριστο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που μόνο Ελληνικό δεν είναι εδώ και πολλά χρόνια.

Και το κάνω αυτό γιατί υπάρχει μια σύγχυση επειδή το ΕΚΚ χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού ελέγχεται από το Υπουργείο. Καθόλου δεν συμβαίνει αυτό… Χρόνια τώρα είναι αυτονομημένο, και σταθερά ελεγχόμενο (φανερά και κυρίως κρυφά) από την κακόβουλη και σκοτεινή φατρία που το κηδεμονεύει.

Άρα η κακοδαιμονία του ΕΚΚ προέρχεται από τον ανεξέλεγκτο τρόπο που παίρνει αποφάσεις, ανεξάρτητα από τα όποια «θέλω» του Υπουργείου. Και η επιβεβαίωση του παραπάνω είναι ότι ενώ το ΕΚΚ απέρριψε τη χρηματοδότηση της ταινίας Καποδίστριας, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όχι μόνο δεν συμμετείχε στις ασκήμιες του ΕΚΚ αλλά αντιθέτως, με πάρα πολλούς τρόπους προσπαθούσε να βοηθήσει την δημιουργία της. Και για να είμαι δίκαιος πρέπει να αναφέρω ότι η κυρία Μενδώνη αυτό το έκανε από τη πρώτη κιόλας στιγμή. Έκανε ό,τι ήταν δυνατόν από τη μεριά της να προχωρήσει η ταινία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Στα δύσκολα η Υπουργός μού στάθηκε και δεν θέλω να το ξεχάσω αυτό ανεξάρτητα βεβαίως από τα δόλια αποτελέσματα του ΕΚΚ. Ήταν φίλη μου και συνεχίζει να είναι…

Επίσης, στην δύσκολη αυτή περίοδο, στην προσπάθεια για να γίνει η ταινία Καποδίστριας, μου στάθηκε ως φίλος ο σεμνός, ευφυής και καλός άνθρωπος Κωστής Χατζηδάκης. Η φιλία μας κρατάει εδώ και χρόνια χωρίς να αλλάζει το άρωμά της και ο χρωματισμός της. Τον εκτιμώ και τον αγαπώ.

Η πρόσφατη γνωριμία μου με τον Κυριάκο Πιερρακάκη ήταν αποκαλυπτική. Από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκα ότι γίναμε φίλοι και συντονιστήκαμε αυτόματα, καθώς η συνάντηση μετατράπηκε σε συνεδρία… Διακρίνεται από μια υψηλή πνευματικότητα που συνοδεύεται από μια παιδική σχεδόν καλοσύνη. Και όταν η πνευματικότητα, η ευφυΐα και η καλοσύνη συναντιόνται δίδουν αποτελέσματα πράξεων αληθινά χρήσιμα για τους ανθρώπους.

Σ’ αυτή τη δύσκολη διαδρομή επιθυμώ να αναφέρω και τον Πάνο Σκουρολιάκο, υπεύθυνο πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι η γενική στάση της Αριστεράς είναι εντελώς ενάντια στον Καποδίστρια, από λοξές εμμονές του παρελθόντος που είναι άδικες και αδικαιολόγητες, και πάρα τον πόλεμο που μου γίνεται από συντρόφους του, ο Πάνος Σκουρολιάκος στάθηκε δίπλα μου σαν φίλος αλλά και ως συνεργάτης και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Αυτοί, λοιπόν, που προσπαθούν να εμποδίσουν να γίνει η ταινία, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Ο κινηματογράφος είναι η μεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών μας με τεράστια επιρροή στην ψυχή και επιπλέον δημιουργεί μύθους γι’ αυτό και προσπαθούν να τον ελέγξουν. Ο Οδυσσέας Ελύτης με ακρίβεια έγραψε: «Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αυτός αλλάζει με τις πράξεις… Η τέχνη όμως, μπορεί ν’ αλλάξει τις συνειδήσεις. Και οι συνειδήσεις είναι που κατευθύνουν τις πράξεις.»

Άρα! Μέσω του κινηματογράφου προσπαθούν να ελέγχουν το μέλλον των επερχόμενων γενεών… Αλλά καιρός να σπείρεις, καιρός να θερίσεις.

Προσωπικά δεν ξεχνώ τι έλεγε ο συμπατριώτης μου Νίκος Καζαντζάκης «σε καιρούς πολεμικούς, πολέμα». Αυτό κάνω. Εν πλήρει συνειδήσει…πολεμάω, παραμένοντας ταπεινός υπερσπιστής του φεγγοβόλου και διαυγούς Ελληνικού Φωτός, στα ακρότατα φύλακιά του. Με όποιο κόστος. Γι’ αυτό μνημονεύω όσους (που είναι πολλοί, περισσότεροι από όσοι νομίζουν) μου συμπαραστέκονται σ’ αυτόν τον αγώνα…και τους ευγνωμονώ. Γιατί η αχαριστία είναι μεγάλη αμαρτία.

Όσο γι’ αυτούς που αδημονούν η ταινία να μην γίνει, τους ενημερώνω πως η ταινία θα γίνει!