Αντιμέτωπος με αγωγή για την ταινία του «The Gentlemen» φέρεται να είναι ο Γκάι Ρίτσι με τον σεναριογράφο Μίκι Ντι Χάρα να ισχυρίζεται ότι ο Βρετανός σκηνοθέτης αντέγραψε σκηνές από ένα σενάριο που του είχε υποβάλει.

Η ταινία με γκάνγκστερ του 2020 ακολουθεί έναν έμπορο ναρκωτικών, τον οποίο υποδύεται ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ο οποίος προσπαθεί να πουλήσει την αυτοκρατορία του.

Σε αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Variety, ο Ντι Χάρα ισχυρίζεται ότι ο Ρίτσι του ανέθεσε να γράψει ένα σίκουελ της ταινίας RockNRolla του 2008, βασισμένο στις «προσωπικές εμπειρίες ζωής του», καθώς κάποτε καταδικάστηκε για κατοχή κοκαΐνης και κάνναβης «με πρόθεση προμήθειας» για την οποία αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης.

Ο Ντι Χάρα φέρεται να ισχυρίζεται ότι το 2018, αφού έστειλε στον Ρίτσι το σενάριό του για έναν πρωταγωνιστή που διευθύνει επιχείρηση μαριχουάνας, ο Ρίτσι του είπε ότι το πρότζεκτ δεν θα υλοποιηθεί.

Η ταινία «The Gentlemen» κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα και ο Ντι Χάρα ισχυρίζεται ότι είναι μια «ουσιαστική» αναπαραγωγή του σεναρίου του. Σύμφωνα με την αγωγή, στην ταινία αντιγράφηκαν οι χαρακτήρες του Ντι Χάρα και «μοναδικές πτυχές της πλοκής» του σεναρίου του.

Το μήνυμα του σεναριογράφου στον Ρίτσι

Ο σεναριογράφος ισχυρίζεται ότι μετά την κυκλοφορία της ταινίας, έστειλε μήνυμα στον Ρίτσι λέγοντας πόσο παρόμοια ήταν τα δύο έργα και ο σκηνοθέτης του απάντησε: «Μίκι, εγώ και οι δικοί μου προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου εδώ και μερικά χρόνια. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Είμαι χαρούμενος που θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε».

Ο Ντι Χάρα αρνείται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο Ρίτσι επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί του για το ζήτημα πριν από την κυκλοφορία της ταινίας.

Ο Γκάι Ρίτσι φέρεται να αρνήθηκε το αίτημα του σεναριογράφου να συμπεριλάβει το όνομά του στους τίτλους της ταινίας, αλλά του πρότεινε να αναφερθεί ως σεναριογράφος σε άλλο πρότζεκτ, στο οποίο δεν συμμετείχε.

Ο Ντι Χάρα διεκδικεί το χρηματικό ποσό των 250.000 δολαρίων «για το πρωτότυπο έργο του που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «The Gentlemen» χωρίς τη συγκατάθεσή του και χωρίς την καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής».