Όποιος πει ότι αυτήν τη στιγμή δεν θέλει να φάει ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλυκό, σίγουρα λέει ψέματα. Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μην μπορεί να απολαύσει κάτι με… σοκολάτα ανά πάσα ώρα και στιγμή;

Τα γλυκά σημεία στην πόλη που ακολουθούν, λοιπόν, σερβίρουν απίστευτα και θεϊκά σοκολατογλυκά, στα οποία σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Koukouvaya- Σοκολατόπιτα

Όσοι έχουν επισκεφτεί έστω και μία φορά τα Χανιά, γνωρίζουν ότι το γλυκοπωλείο Koukouvaya δίπλα στους τάφους των Βενιζέλων, αποτελεί σημείο αναφοράς για την όμορφη κρητική πόλη. Αυτό το ιδιαίτερο concept γλυκοπωλείου, λοιπόν, βρίσκεται πια και στην Αθήνα, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης (Σκουζέ 1), για να μυήσει τους λάτρεις των γλυκών στον υπέροχο κόσμο του.

Γλυκό- συνώνυμο του γλυκοπωλείου αποτελεί το «Ζουμερό», ζεστό και αφράτο κέικ σοκολάτας, βουτηγμένο σε σοκολατένιο σιρόπι σερβιρισμένο με σαντιγί, που του ταιριάζει τέλεια και η προσθήκη του παγωτού. Καθημερινά παρασκευάζονται 20 διαφορετικοί κωδικοί παραδοσιακών γλυκών με το twist της Koukouvaya, ενώ σερβίρεται καφές κομμένος από παραδοσιακά καφεκοπτεία των Χανίων, αυθεντική κρητική ρακή και εμφιαλωμένο τσάι με βότανα της Κρήτης.

Αφοί Ασημακόπουλοι- Τρουφάκια

Η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που λειτουργεί από το 1915 και δικαιωματικά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης. Έχοντας κλείσει τον έναν αιώνα λειτουργίας, πρωτολειτούργησε ως γαλακτοπωλείο, ενώ από το 1950 και μετά πραγματοποιήθηκε η «στροφή» του προς την ζαχαροπλαστική.

Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82), η παράδοση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι σταθερές αξίες αλλά και τα γλυκά- σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται βασισμένα σε συνταγές που γυρνάνε πολύ πίσω στο χρόνο, γραμμένες ακόμη σε… οκάδες!

Συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο γλυκά τα τρουφάκια και πληθώρα άλλων σοκολατένιων κερασμάτων και γλυκών όπως τούρτες και πάστες παλαιού τύπου, το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο κ.α. Σημειώστε ότι το ζαχαροπλαστείο παρασκευάζει το δικό του βούτυρο και γιαούρτι στο εργαστήριό του.

Ανδριάς- Προφιτερόλ

Το πιο «νέο» ιστορικό ζαχαροπλαστείο στην πόλη έχει ταυτίσει το όνομά του με το προφιτερόλ. Ο Ανδριάς (Λεωφ. Καποδιστρίου 92, Φιλοθέη) λειτουργεί από το 1972 και έχει καταφέρει να κερδίσει του λάτρεις της σοκολάτας, και όχι μόνο με το γλυκό- σήμα κατατεθέν του. Διατίθεται σε διάφορες εκδοχές, όπως ατομικό και οικογενειακό, τούρτα, παγωτό ακόμη και τούρτα παγωτό.

Αριστοκρατικόν- Σοκολατάκια

Το Αριστοκρατικός φημίζεται για τα σοκολατάκια του

Κομμάτι και αυτό της ιστορίας της Αθήνας, το Αριστοκρατικόν στον αριθμό 7 επί της Βουλής, διακρίνεται για τα μικρά, λαχταριστά και άκρως δελεαστικά σοκολατάκια ξετρέλαναν ακόμη και τη Γρέις Κέλι– που λιώνουν στο στόμα προκαλώντας απολαυστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο των τυχερών που θα τα δοκιμάσουν.

Το ζαχαροπλαστείο θρύλος για το κέντρο της πόλης λειτουργεί από το 1928 και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη τεχνογνωσία που έχει στη σοκολάτα και την πληθώρα στις λαχταριστές μπουκίτσες που στην κυριολεξία κολάζουν. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες από 200 διαφορετικές γεύσεις, εναλλάσσονται αναλόγως με την εποχή και τις φρέσκες πρώτες ύλες.