Τα κλασικά οινομαγειρεία στην πόλη αποτελούν σταθερή αξία για εγγυημένα γεύματα με βάση την αγνή πρώτη ύλη και την αυθεντική γεύση. Χωρίς πολλές φανφάρες και με έμφαση στην ουσία της γεύσης, σερβίρουν σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα, τίμια και απολαυστικά.

Σαν κι αυτά που θα απολαμβάνατε και στο σπίτι, μόνο με ένα περισσότερο ρετρό και καλτ σκηνικό.

Η Ήπειρος

Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα του ιστορικού μαγειρείου και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες. Ψυχή του μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.

Δίπορτο

το Δίπορτο

Γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κέντρου της Αθήνας (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους), που μεταφέρει σίγουρα σε άλλη εποχή. Το μαγειρείο Δίπορτο έχει χαράξει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, με σταθερές, ωστόσο, κάποια εμβληματικά πιάτα που γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Όσπρια, φρέσκο ψάρι, σούπες και παραδοσιακή χωριάτικη είναι αρκετά για να το επιλέξετε ξανά και ξανά.

Οικονόμου

Ταβέρνα Οικονόμου

Μετρώντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας, ο Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών), αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1930, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έρχονται στον Οικονόμου για το σπιτικό φαγητό του που μαγειρεύει στην κατσαρόλα και θυμίζει πολύ εκείνο της γιαγιάς.

Μαρτίνης

Με μια ιστορία που μετρά περίπου 50 χρόνια το μαγειρείο του Μαρτίνη επί της Πατησίων (νο 289), συμβαδίζει σχεδόν με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Μια υπέροχη αυλή πίσω από τον πολυσύχναστο δρόμο στην καρδιά της Αθήνας, σε κάνει να ξεχάσεις αμέσως ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Στο πλούσιο μενού του βρίσκει κανείς πληθώρα προτάσεων μαγειρευτών φαγητών, βασισμένων σε πατροπαράδοτες συνταγές. Αγκινάρες αλά πολίτα, μπριάμ, μοσχαράκι κοκκινιστό κ.α. βάζουν σε πειρασμό.

Οινομαγειρείο Παραδοσιακό (της Ευγενίας)

Παραδοσιακό

Από τα μυστικά γευστικά στέκια γύρω από το Σύνταγμα, το Παραδοσιακό (γνωστό και ως της Ευγενίας για τους θαμώνες του), συναντάται το τέρμα της Βουλής (νο 44Α) και φημίζεται για τα νόστιμα, σπιτικά μαγειρευτά του, αλλά και τα ολόσωστα τηγανισμένα μικρά ψαράκια.