Αν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου θα σας βρει στην Αττική, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε για την γευστική σας έξοδο μία από τις ταβέρνες στο λεκανοπέδιο που βάζουν σε διάθεση εκδρομής.

Διευθύνσεις «πνιγμένες» στο πράσινο της φύσης ή με θέα θάλασσα, αποτελούν την καλύτερη αφορμή ακόμη και για ένα είδος μονοήμερης απόδρασης.

Ελευθεριάδης

Πεϊνιρλί Ελευθεριάδη

Ο φημισμένος Ελευθεριάδης στη Δροσιά (Σολωμού 26), ψήνει στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο σε καθημερινή βάση αφράτο πεϊνιρλί σε διάφορες εκδοχές και σας καλεί να το δοκιμάσετε για να το συμπεριλάβετε κι εσείς –όπως συμβαίνει με όλους όσοι το επισκέπτονται– στα κορυφαία της Αθήνας.

Σε ποικίλες παραλλαγές, λοιπόν, με αυγό και κασέρι, κασέρι και φρέσκο βούτυρο, κασέρι, ζαμπόν, μπέικον, κιμά λουκάνικο και αυγό, κασέρι, παστουρμά, σουτζούκι και αυγό κ.α. η επιλογή σας θα είναι σίγουρα δύσκολη. Εκτός από πεϊνιρλί στον κατάλογό του θα βρείτε, επίσης, τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, χειροποίητο τζατζίκι, πλούσια σε υλικά πίτσα και ζουμερά μπιφτέκια.

Συρτάκι

Ταβέρνα το Συρτάκι

Μόλις ένα χιλιόμετρο μετά τη διασταύρωση για το ναό του Ποσειδώνα, το Συρτάκι (69ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου) μετράει περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας, γι’ αυτό και αποτελεί σταθερή αξία για την περιοχή. Το ψάρι συγκαταλέγεται στα κορυφαία πιάτα του. Ωστόσο, και οι υπόλοιπες προτάσεις του καταλόγου είναι μαγειρεμένες με μεράκι. Στα τραπέζια με θέα θάλασσα απολαύστε μύδια με σαφράν, κρασάτο χταπόδι και φρεσκοψημένες σπιτικές πίτες.

Λαγουδέρα

Μεζεδοπωλείο Λαγουδέρα

Από τις πιο διάσημες επιλογές στο Πέραμα, για τα νόστιμα θαλασσινά και τις μεγάλες μερίδες της. Η Λαγουδέρα (Λεωφ. Δημοκρατίας 33) είναι ένα από τα πιο κλασικά ψαρομάγαζα στην ευρύτερη περιοχή, με νησιωτικό περιβάλλον και ένα σωρό καλούδια από το βυθό της θάλασσας. Και όλα αυτά σε λογικές τιμές.

Το ουζερί του Κάκια

«Στου Κάκια για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά» θα ακούσετε τους ντόπιους της Σαλαμίνας να λένε αλλά και να συστήνουν στους εκδρομείς της περιοχής, για μεζεδοκατάσταση με ουζάκι και γευστικά πιατάκια μπροστά στη θάλασσα. Το Ουζερί του Κάκια, λοιπόν, στην παραλία της Σαλαμίνας αποτελεί ιδανική αφορμή για να μπείτε στο αυτοκίνητο και να κατευθυνθείτε 50′ μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Το φρέσκο ψάρι και οι παραδοσιακοί, θαλασσινοί μεζέδες πρωταγωνιστούν στο οικείο περιβάλλον του, με το παρεΐστικο κλίμα να σας κάνει να το μετατρέψετε σε στέκι από την πρώτη κιόλας φορά που θα βρεθείτε σε αυτό. Στα συν η ενημερωμένη γκάμα σε ετικέτες ούζου, οι οποίες αγγίζουν περίπου τις 50!

Ανεμοκοίτη του Ταρσανά

Μεζέδες στην ταβέρνα Ανεμοκοίτη του Ταρσανά

Από τις πιο εναλλακτικές ψαροταβέρνες του λεκανοπεδίου, στον κόλπο Θορικού στο Λαύριο. Λιτή και απέριττη εκ πρώτης όψης δεν θα σας γεμίσει το μάτι, ωστόσο μόλις δοκιμάσετε τα πιάτα του γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

Ροκ ατμόσφαιρα και καλτ αισθητική (πολύ μακριά από την πεπατημένη μιας συνηθισμένης ψαροταβέρνας), θέα θάλασσα, νόστιμα ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή πάντα φρέσκα και καλομαγειρεμένα με μεράκι από τον ιδιοκτήτη, σερβίρονται λαχταριστά και σε μεγάλες μερίδες.

Συνοδεύονται ιδανικά με κρασί και τσικουδιά. Κατάλογος δεν υπάρχει καθώς το μενού βασίζεται σε εποχιακές πρώτες ύλες.