Με επτά νέες ταινίες κάνει κινηματογραφική πρεμιέρα ο Ιούνιος, ανάμεσα στις οποίες και η ταινία του Βασίλη Δούβλη, «18». Μια ταινία που προκάλεσε και συζητήθηκε πολύ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς προσεγγίζει τη ρατσιστική βία του σήμερα με έναν τρόπο αφοπλιστικό.

MEN

Τρόμου, Δράμα, 100′

Σκηνοθεσία: Άλεξ Γκάρλαντ

Πρωταγωνιστούν: Τζέσι Μπάκλεϊ, Ρόρι Κινίαρ, Πάαπα Εσιέντου

Μετά από μία προσωπική τραγωδία, η Χάρπερ (Τζέσι Μπάκλεϊ) αποσύρεται στην πανέμορφη αγγλική εξοχή για να θεραπεύσει το τραύμα της. Όμως κάτι ή κάποιος από το δάσος εμφανίζεται και την παρενοχλεί. Αυτό που ξεκινάει σαν αδιόρατος φόβος εξελίσσεται σε καθολικό εφιάλτη, που φιλοξενεί τις πιο σκοτεινές της αναμνήσεις.

Το Γεγονός (L’Evénement)

Σινεφίλ, 100΄

Σκηνοθεσία: Οντρέ Ντιγουάν

Πρωταγωνιστούν: Αναμαρία Βαρτολομέι, Κέισι Μότετ Κλάιν, Πιό Μαρμάι, Σαντρίν Μπονέρ, Ανά Μουγκλαλίς

Η ιστορία του παράτολμου αγώνα μιας νεαρής γυναίκας να ορίσει τη ζωή της μετατρέπεται στο συγκλονιστικό, ελπιδοφόρο «Γεγονός». Μια ταινία που έρχεται για να μας θυμίσει ότι ποτέ δεν πρέπει να σταματήσουμε να πολεμάμε για το αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για αυτοδιάθεση και ελευθερία. Πανάξιος Χρυσός Λέοντας και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2021.

18

Κοινωνικό δράμα, 95΄

Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης

Πρωταγωνιστούν: Ιωσήφ Γαβριελάτος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Αναστάσης Λαουλάκος, Κλέλια Ανδριολάτου, Μαρίνα Ανυφαντή, Βασίλης Ντάρμας, Αντώνης Τσαμουράς, Σταύρος Τσουμάνης, Γεωργία Ανέστη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Γεωργάκης, Μάριος Γκιοκουτάι, Δημήτρης Δρόσος, Κίμων Κουρής

Σε μια γειτονιά στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, της αναζωπύρωσης του φασισμού και της έκρηξης της πανδημίας, μια ομάδα δεκαοχτάχρονων αναλαμβάνει δράση, καταδιώκοντας μετανάστες, ομοφυλόφιλα ζευγάρια και οποιονδήποτε είναι διαφορετικός στα δικά τους μάτια. Θύτες και συγχρόνως θύματα μιας δηλητηριασμένης κοινωνίας, οι νεαροί είναι έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα και να στραφούν εναντίον οποιουδήποτε διαφωνεί με τις ιδέες τους και δεν επιδοκιμάζει τη δράση τους.

Βρώμικος Παράδεισος (After Blue)

Σινεφίλ, 127΄

Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μαντικό

Πρωταγωνιστούν: Πάουλα Λούνα, Ελίζα Λόουενσον, Βιμάλα Πονς, Αγκατα Μπούζεκ

Η μοναχική έφηβη Ρόξι, άθελά της, απελευθερώνει μια διαβόητη εγκληματία. Η κοινότητα αναθέτει στην μητέρα της και στην ίδια να την βρουν. Το ταξίδι των δυο τους στην ενδοχώρα του πλανήτη κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Μαύρα Γυαλιά (Dark Glasses)

Τρόμου, 86΄

Σκηνοθεσία: Ντάριο Αρτζέντο

Πρωταγωνιστούν: Ιλένια Παστορέλι, Ασια Αρτζέντο, Αντρέα Γκερπέλι, Αντρεα Ζανγκ

Ο θρυλικός Ντάριο Αρτζέντο επιστρέφει με μια αναπάντεχα συναισθηματική και απενοχοποιημένη ματιά στο giallo, το είδος τρόμου που υπηρέτησε καλύτερα από όλους και καταφέρνει να το διατηρεί ζωντανό και επίκαιρο μέχρι σήμερα.

Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς (Lásky jedné plavovlásky / Loves of a Blonde)

Δραματική κομεντί, 90΄

Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν

Πρωταγωνιστούν: Χάνα Μπρέχτσοβα, Βλαντιμίρ Πουσόλτ, Βλαντιμίρ Μενσίκ

Οι ρομαντικές πλάνες της νιότης συνοψίζονται ιδανικά στο πρόσωπο ενός κοριτσιού της εργατικής τάξης που νομίζει πως βρήκε τον έρωτα της ζωής του, και όταν αυτό δε συμβαίνει, παίρνει απρόσμενα την κατάσταση στα χέρια του. Η Αντουλα (Χάνα Μπρέχτσοβα), ένα αθώο κορίτσι από την Τσεχία που δουλεύει σε ένα επαρχιακό εργοστάσιο παπουτσιών, ψάχνει απεγνωσμένα τον έρωτα. Θα πιστέψει πως τον βρήκε στο πρόσωπο του Μίλντα (Βλαντιμίρ Πουσόλτ), ενός νεαρού μουσικού από την Πράγα, με τον οποίο έχει μια εφήμερη ερωτική σχέση. Όταν αυτός εξαφανίζεται, η Αντουλα, πεπεισμένη πως πρόκειται για τον έρωτα της ζωής της, αποφασίζει να τον επισκεφτεί απρόοπτα στην Πράγα, ξαφνιάζοντας τον ίδιο και τους γονείς του. Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσή Σφαίρα. Το αριστούργημα του βραβευμένου με 2 Όσκαρ Μίλος Φόρμαν (Στη Φωλιά του Κούκου, Αμαντέους) κυκλοφορεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση.

Ελκάνο και Μαγγελάνος: Ο Πρώτος Περίπλους της Γης

Κινούμενα σχέδια, 90΄

Σκηνοθεσία: Χόσε Αντόνιο, Γκαρμπίνιε Λοσάνα

Ένα ταξίδι στο άγνωστο που ξεκίνησε με επικεφαλής τον πασίγνωστο Φερδινάνδο Μαγγελάνο και ολοκληρώθηκε με τον Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο. Καταιγίδες, πείνα, εχθρικές φυλές… Πέντε πλοία ξεκινούν από τη Σεβίλλη. Τρία χρόνια μετά, επιστρέφει μόνο ένα, κάνει τον πλήρη περίπλου και αποδεικνύει ότι η Γη είναι στρογγυλή.