Στα Εξάρχεια συναντά κανείς κάποια από τα πιο κλασικά και διαχρονικά στέκια στο κέντρο. Ιστορικά καφενεία, καθιερωμένα μεζεδοπωλεία, οικογενειακές ταβέρνες και παραδοσιακά μαγειρεία, με κάποια από αυτά να μετρούν δεκάδες χρόνια ζωής -ακόμη και έναν αιώνα λειτουργίας.

Η Λέσβος

Η Λέσβος

Ένα από τα πιο παλιά γευστικά στέκια στην περιοχή, που έχει συνδυάσει το όνομά του με το παρελθόν της, αλλά και την Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 38), όπου και εντοπίζεται. Η Λέσβος, το μεζεδοπωλείο που λειτουργεί για περισσότερο από 50 χρόνια, σερβίρει νόστιμους ουζομεζέδες που μεταφέρουν στο όμορφο νησί του Αιγαίου και μια ατμόσφαιρα θαλπωρής παλιακιά, που, ωστόσο, αξίζει να βιώσει ακόμη και ο πιο μοντέρνος γευσιγνώστης. Κεφτεδάκια και κολοκυθοκεφτέδες, γαύρος παστός από τον ιδιοκτήτη, φάβα με κρεμμύδι, χταπόδια στα κάρβουνα και σουπιές, φρέσκο καλαμάρι και λαδοτύρι Μυτιλήνης στα πιάτα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε. Κι αν δεν προλάβετε θα το κάνετε την επόμενη φορά, καθώς αν βρεθείτε έστω και μία φορά εδώ σίγουρα θα επιλέγετε η Λέσβο ξανά και ξανά για τους σπιτικούς της μεζέδες.

Το Πανελλήνιον

Πανελλήνιον

Ιστορικό στέκι βετεράνων σκακιστών και σημείο αναφοράς για τη γειτονιά των Εξαρχείων. Το Πανελλήνιον συναντάται επί της Μαυρομιχάλη (στον αριθμό 16) και έλκει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό στα τραπέζια του -νέοι και ηλικιωμένοι λάτρεις του σκακιού, φοιτητές, δικηγόροι, λόγιοι, παλιοί εφημεριδάδες κ.α. Καλτ σκηνικό με αφίσες και κορνίζες από διάσημους σκακιστές και πρωταθλητές, παλιές φωτογραφίες, ρετρό ψυγεία. Ο καφές γίνεται στο μπρίκι, ενώ σερβίρει και ούζο με μεζεδάκια.

Ροζαλία

Ταβέρνα Ροζαλία

Σημείο αναφοράς για τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54) στα Εξάρχεια από το 1978, η Ροζαλία είναι από εκείνες τις οικογενειακές ταβέρνες που γίνονται στην κυριολεξία στέκια. Πληθώρα μαγειρευτών, κρεατικών της ώρας αλλά και μια μεγάλη γκάμα για τη μέση, σε μεζεδάκια και συνοδευτικά, που κάνει την επιλογή δύσκολη.

Αχιλλέας

Μαγειρείο ο Αχιλλέας

Κλασικό μαγειρείο με πληθώρα σπιτικών μαγειρευτών μόνο για take away ή delivery. Ο Αχιλλέας (Βαλτετσίου 62) φημίζεται ιδιαιτέρως για τις σούπες του, όπως η σπιτική κοτόσουπα σαν κι εκείνη της μαμάς. Καλομαγειρεμένη, καυτή και με αρκετό λεμόνι, σίγουρα από εδώ και πέρα θα αποτελεί το την αγαπημένη σας επιλογή.

Η Μουριά

Η Μουριά

Σημείο αναφοράς για τον δρόμο της Καλλιδρομίου στο κέντρο της Αθήνας, τόσο για τον ελληνικό καφέ όσο και για τους νόστιμους και οικονομικούς μεζέδες που σερβίρει στους θαμώνες του, πια. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα καφενεία που λειτούργησαν στην πόλη, ενώ βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο, στη συμβολή της Καλλιδρομίου με την Χαριλάου Τρικούπη, από το 1915.